Nem vicc: kisautó készül az Aston Martinnál

2009.06.29. 14:17

A Toyota iQ-ból faragnak épp luxus-Minit a sportkocsigyártónál. Még csak a formaterv készül, de az az érzésünk, a Smartnak harangoztak.

Az autó a Cygnet nevet kapta, és nagyon úgy néz ki, hogy az Aston Martin vezetése halálosan komolyan gondolja. Végül is épp azt nyújtja majd, ami az iQ-ból még hiányzik: szuperigényes belső teret, és elegánsabb külsőt. Az egyetlen képen, ahol még kapargatják a felesleges gyurmát az életnagyságú makettről, már a jól ismert Aston Martin hűtőrács látható az iQ orrán, és azt kell mondjuk, nem is olyan groteszk, mint első hallásra tűnik.

Első hallásra talán meglepő, hogy épp az Aston Martin fogott egy kisautó elkészítésébe, pedig van logika a döntésben. A cég jelenlegi modelljei egytől egyig borzalmas fogyasztású benzines sportkocsik, így az átlagos szén-dioxid-kibocsátásuk a többszöröse az EU által 2012-től bevezetni tervezett 120 g/km-es határnak. Igaz, hogy az ilyen apró gyártók eleinte kivételnek számítanak majd, de ki tudja, még meddig, az Aston Martin pedig alighanem belerokkanna, ha a haszna többszörösét kellene kifizetnie minden autó után bírságként.