A hétvégén életbe lép a nyári kamionstop

2009.07.03. 16:35

Egy tavalyi jogszabály-módosítás következtében változott meg a kamionstop időtartama; eddig június 15-től szombat reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig tiltották meg a kamionok közlekedését a nyári időszakban. A változtatás után az időpont kitolódott július 1-jére, a hétvégén belül pedig szombat reggel helyett délután 15 órára, de változatlanul vasárnap este 10 óráig tart - olvasható a tárca tájékoztatójában.

A szaktárca közlése szerint azért változtatták meg a szabályozást, mert így akarják egyenletesebbé tenni a tehergépjárművek hétvégi forgalmát, és biztonságosabbá tenni a hétvégi áruellátást. Megjegyezték: a hazai előírás ezzel igazodik a környező országok, elsősorban a fő áruáramlási irány, Ausztria forgalomkorlátozásához. A szaktárca azt várja a rendelkezés módosításától, hogy elmaradnak a péntek délutáni és hétfő kora reggeli torlódások.

Az új szabályozás szerint csak az Euro-3 vagy annál magasabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járművek üzemben tartói kérhetnek felmentést a korlátozás alól. Ettől függetlenül a hétvégén is közlekedhetnek például a gyorsan romló élelmiszert, postai leveleket, friss virágot, humanitárius küldeményeket szállító vagy lakossági költöztetéshez használt tehergépjárművek. A korlátozás nem vonatkozik a mezőgazdasági betakarítást végző járművekre sem.

Bővült azon utak köre is, amelyeket csak a rendkívüli veszély elhárításával kapcsolatos szállításokat végzők használhatnak, bele került a körbe a teljes M7-es autópálya és a 2/A autóút, a 6-os főút Dunaújváros és Budapest között, a 37-es úton Miskolc és Sátoraljaújhely között, és a 86-os úton Jánossomorja és Nemesbőd között, valamint Körmend és Zalabaksa között. A nyári időszakon kívül, szeptember elsejétől június 30-ig továbbra is érvényben marad a kamionstop, de csak szombaton este 10 órától vasárnap és munkaszüneti napokon este 10 óráig.