Kémfotókon a 2010-es Suzuki Swift

2009.07.07. 14:05

Az idén már öt éves a Magyarország első számú népautója, így közeledik a modellváltás ideje. Radikálisan új modellre azonban senki ne számítson, inkább egy alapos frissítés látszik körvonalazódni a fotók alapján.

A képeken egyelőre egy alaposan elmaszkírozott tesztprototípus látható, így a részleteket nehéz kivenni - legfeljebb annyi sejthető, hogy a lámpatestek formája változni fog - de az így is egyértelmű, hogy az autó arányain nem változtatnak észrevehetően. Az az érzésünk, mintha az autó hátulja egy leheletnyivel hosszabb lenne, de ennyit akár az álcázás is könnyen csalhat, viszont a tengelytáv ugyanakkorának látszik, mint a jelenlegi Swifté, sőt, a sárvédőívek is ugyanolyannak tűnnek. A változtatások visszafogottsága persze nem meglepő: a Swift 2004-ben az utolsó csavarig vadonatúj modell volt, és a válság kitörése előtt meglehetősen népszerű modellnek számított mind Európában, mind a Suzuki számára lényeges többi piacon, így a gyártónak nincs rá oka, hogy gyökeresen megváltoztassa.

Úgy tudjuk, a formaterv átalakítása mellett a Suzuki új motorok bevezetésével próbálja majd növelni a típus népszerűségét. Várhatóan a Swift is megkapja a Splash nagyobbik, 1,2 literes, 86 lóerős motorját, amely valamivel takarékosabb, mint a jelenlegi 1,3 literes alapmotor, bár valószínű, hogy a belső verseny elkerülése érdekében ennél kisebb teljesítményű kivitelt nem dobnak piacra, hiszen a Splash és a Swift között nincs nagy méret- vagy árbeli különbség, inkább az eltérő karakter választja el egymástól a két típust: a Splash inkább praktikus kisautó, a Swift viszont sportos karakterével szerezhet újabb vásárlókat a Suzukinak.

A megújított Swiftet várhatóan jövő ősszel, a Párizsi Autószalonon láthatjuk először, a forgalmazás pedig 2010 és 2011 fordulóján indulhat.