Meztelenül tesztelik a Hyundai Sonata utódját

2009.07.09. 13:12

Minimális álcázással fotózták le Dubaiban a koreaiak új nagykocsiját, amely várhatóan i40 néven érkezik hozzánk, valamikor jövőre.

Az már a korábbi kémfotókon is feltűnt, hogy milyen erősen Audis karakterű a Sonata-utód tetővonala, és így, hogy a hűtőmaszkon és az autó hátulján kívül minden tisztán látszik, még erősebbé vált ez az érzésünk. A tetővonal az A6-oséra hajaz, az övvonal első része pedig az A5-öséhez hasonló ívet rajzol az első kerék felett. A sikeres modellek utánzása persze nem rossz taktika, és úgy néz ki, az i40 ugyanúgy felnőhet a konkurenciához, mint az i20 vagy az i30. Ha az Audinak vagy a BMW-nek nincs is igazán félnivalója a Hyundaitól, a Renault Laguna, a Seat Exeo, a Toyota Avensis vagy éppen a Ford Mondeo vásárlói közül - hogy csak néhány véletlenszerű példát említsünk - sokat elhódíthat a koreaiak középkategóriása, ha tartják a kisebb modelleknél már bevált minőségi szintet.

Ami a műszaki részleteket illeti, egyelőre meglehetősen vázlatosak az információink. Úgy tudjuk, a padlólemez marad a Sonatáé, és a motorválasztékban is sok lesz az ismerős elem. A benzines változatokba kétliteres négyhengeres, vagy 3,3 literes V6-os kerül - bár ez utóbbi inkább Észak-Amerikában lehet népszerű - míg a gázolajjal működő kivitelekbe a nagy teljesítményű, R sorozatú dízelek kerülhetnek: a kisebbik, két literes 185, a nagyobbik, 2,2 literes pedig 200 lóerővel.

A Sonata utódját várhatóan 2010 első felében mutatják be Európában, de a forgalmazás csak a jövő év őszén indulhat.