2009.07.13. 17:43

A Porschén keresztül jelentős mennyiségű VW részvényt szerezhet az arab állam.

A legújabb német lapértesülések szerint Katar új ajánlatot tett a Porsche vezetésének. Összesen 7 milliárd eurót fizetnének a sportkocsigyártónak, amiből a Porsche adósságainak zömét vissza tudná fizetni. Cserébe viszont nem csak a Porschéből kérnének egy 25% körüli részt, de azt a 20%-nyi Volkswagen részvényvásárlási opciót is átvennék, amelyet a stuttgartiak közvetlenül a válság előtt szereztek meg.

Pontosan még senki nem tudja, hogy Katar államnak mik a szándékai: korábban úgy nézett ki, hogy csupán a Porschéből akarnak némi részesedést, de a jelenlegi állás szerint valószínűbb, hogy a végső cél a Volkswagen, amely e pillanatban egyértelműen vonzóbb célpont lehet az arab befektetők számára. A Volkswagen részvényeihez azonban elsősorban a Porschén keresztül lehet hozzájutni, hiszen 71% felett rendelkezik a sportkocsigyártó - ebből 51%-ot vettek meg és 20%-ot foglaltak le -, a maradékból pedig 20% Alsó-Szászország tartományé, ami gyakorlatilag hozzáférhetetlen.

Most a Porsche igazgatótanácsán múlik, hogy elfogadják-e a katari ajánlatot: a cégvezetés tíz nap múlva tart rendkívüli ülést, így legkorábban akkor tudhatjuk meg, hogy hogyan folytatódik a történet, bár az igazgatóknak nincs túl sok választási lehetősége. 9 milliárd eurós adósság mellett egyetlen másik ajánlatot kaptak, a Volkswagen ajánlott négymilliárdot a Porsche részvények 49,9%-áért.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!