Szakítás előtt a BMW és a Mercedes

2009.07.16. 12:54

Német sajtóhírek szerint megszakadhat a két gyártó együttműködése a hibrid hajtásláncok fejlesztésében: a BMW állítólag jobb ajánlatot kapott.

A két vállalat még 2005-ben állapodott meg az együttműködésről, és mostanra el is készültek a közös munka első kézzelfogható eredményei: a Mercedes S400 és ML450 hibrid modelljeiben már a BMW segítségével kifejlesztett hajtáslánc dolgozik. A BMW azonban még nem használta fel a rendszert, és elképzelhető, hogy már nem is fogja: a hírek szerint egyszerűen túl drágának találják, és egy másik cégtől jobb ajánlatot kaptak.

A Daimler érthető módon szeretné fenntartani a kapcsolatot, hiszen csak úgy maradhat hosszú távon versenyképes, ha több alacsony fogyasztású hibrid modellt mutat be, ám az ehhez szükséges hajtásrendszer gyártása - legalábbis a jelenlegi eladási számok mellett - csak akkor lehet kifizetődő, ha a Mercedesen kívül más gyártó is felhasználja, különben a hibrid hajtás bevezetése jelentős veszteséget hoz a gyártónak. Ugyanakkor a BMW is kénytelen csökkenteni a költségein, és úgy néz ki, olcsóbb valakitől kész rendszert vásárolni, mint finanszírozni a fejlesztés és a gyártás költségeinek egy részét.