Megszűnik a különálló zöldkártya-vizsgálat

2009.07.17. 09:54

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese az MTV híradójában jelentette be tegnap este, hogy 2010-től összevonják az autók környezetvédelmi vizsgálatát és műszaki vizsgáját.

Az új rendelkezés, amely január elsejétől lép életbe, jelentős egyszerűsítés az autósoknak, hiszen a zöldkártya megszerzéséhez kapcsolódó vizsgálatot gyakrabban kell elvégeztetni, mint a műszaki vizsgát - új autóknál négy éves vizsgaciklus mellett kétévente, régebbieknél három illetve kétéves vizsgaciklus mellett évente - és külön költséget jelent. Az új, összevont vizsgálat várhatóan olcsóbb is lesz, mint a két vizsgálat külön-külön: eddig legalább 20-25 ezer forintba került az engedélyek megújítása együtt, de januártól az összevont műszaki vizsga akár 17 ezer forintból megúszható lesz. Az intézkedés a zöldkártya kiadására szakosodott vállalkozásokat érinti igazán rosszul, hiszen 2010-ig dönteniük kell, hogy teljes vizsgabázist alakítanak ki - ami nagyjából 10 millió forintos befektetést igényel - vagy teljes egészében felhagynak az autók vizsgálatából befolyó bevételről.

A kötelező környezetvédelmi vizsgálatot még 1992-ben vezették be azzal a céllal, hogy kiszűrjék a különösen környezetszennyező járműveket a forgalomból, ám időközben a hazai járműpark - bár az átlagéletkora ma is meghaladja a tíz évet - jóval tisztább üzemű autókra cserélődött, így a sűrű ellenőrzés lényegében okafogyottá vált.

Ön mit gondol? Mondja el blogposztunkban!