S.X Concept: álmaink BMW-je

2009.07.17. 13:19

Évek óta hiába várjuk, hogy a BMW is előálljon egy igazán vérpezsdítő szupersportkocsival. A gyártó egyelőre olyan furcsaságokkal próbál új vásárlókat szerezni, mint az 5-ös GT vagy az X6-os, így a márka kedvelőinek egyelőre marad az álmodozás.

Egy formatervező-tanuló, Iulian Bumbu azonban egy lépéssel tovább ment: formába is öntötte az elképzeléseit. Az S.X névre keresztelt tanulmánnyal jól elkapta a BMW-re mostanság jellemző, komplikált formákkal operáló stílust, bár az egyelőre csak virtuálisan létező autó itt-ott más gyártók modelljeire is emlékeztet: néhol a Fisker Karma és az újabb Aston Martin modellek egy-egy karakteres részlete is visszaköszön. A tervező nemigen foglalkozott a lehetséges műszaki tartalommal, a képekről is csak annyi derül ki, hogy a motor az autó orrába kerülhetne.

A BMW a Z8-as óta nem gyártott igazi felső kategóriás sportkocsit: a 6-os kupé inkább gyors, de nehéz túrakocsi, az M3-as és a Z4-es pedig egy ligával lejjebb játszik, mint mondjuk az Audi R8-as vagy a hamarosan érkező Mercedes SLS. Nemrég ugyan készítettegy egy tanulmányt, amely felelevenítette a legendás M1-es formavilágát, de ezt sem tervezték gyártani, és most, hogy még senki nem látja igazán a válság végét, nyilván nem is költenek ilyesfajta költséges imázsépítő modellekre.