A Toyotától kaphat hibrid motort a Mazda

2009.07.17. 15:34

A legújabb japán lapértesülések szerint a két japán autógyártó tárgyalásai már a végső stádiumban tartanak. Ha a megállapodás megszületik, a Toyota szállíthatja a hibrid hajtáslánc legfontosabb elemeit a Mazda benzin-elektromos modelljeihez.

Korábban úgy nézett ki, hogy a Mazda a Fordtól kaphatja meg a szükséges alkatrészeket, hogy saját hibridet építhessen, de amióta a Ford eladta a Mazda részvényei zömét - csupán 13,8%-ot tartott meg a korábbi 33,6-ból - a két gyártó szoros együttműködése lazulni látszik. A Ford egy ideje már fejleszti saját hibrid rendszerét, bár első vegyes hajtású autóihoz még a Ford is a Toyotától vásárolta a legfontosabb elemeket, így a két rendszer működésmódja nem véletlenül hasonlít egymásra. A Mazda azonban kétségtelenül jobban járna, ha a Toyotától rendelne, hiszen a legnagyobb japán autógyártónak évtizedes tapasztalatai vannak a hibrid rendszerek tervezésében és gyártásában.

A két japán gyártó egyelőre nem nyilatkozott, így nem tudni, hogy a híreknek mekkora az igazságtartalma, de annyi bizonyos, hogy a Mazdának muszáj találnia egy beszállítót, ha nem akar további három-négy évet egy saját hibrid rendszer kifejlesztésével tölteni, és ezzel kihagyni az egyre ígéretesebb piacban rejlő lehetőségeket.