Városi kisautót terveztek a Lotusnál

2009.07.20. 09:17

Tisztán elektromos hajtású, kisebb, mint egy Smart ForTwo, de akár károm felnőtt és egy gyerek is elfér benne. Ilyen lenne a Lotus városi törpéje, ha túljutna a terv-fázison.

A tervek egy autóipari mérnököknek szóló szakújság számára készültek: a felkérés szerint a Lotus tervezőinek be kellett mutatniuk, milyennek képzelik a jövő városi közlekedési eszközét. A rajzokon szereplő gömbölyded, tolóajtós kisautó csupán 2,6 méter hosszú, 1,6 méter széles, 1,7 méter magas, és elképesztő térkihasználás jellemzi. Az összes gépészeti elem a padlóba kerülne, így férhetne el négy személy a csöppnyi karosszériában. A hajtást egy 37 kW, azaz 51 lóerő teljesítményű villanymotor bíznák, amelyet egy 10 kWh-s akkumulátor táplálná. A kis kapacitású akkumulátor 50 km-re elegendő energiát tárolhat - legalábbis elméletben - és 3,5 óra alatt töltődhetne fel a háztartási elektromos hálózatból. A kisautó maximum 105 km/h-s sebességgel haladhat a számítások szerint, ami a tervezett felhasználási területét nézve több mint elegendő.

Az alumínium karosszériás apróság azonban aligha készül el, vagy ha mégis, semmiképp sem Lotus márkanéven. A terveket állítólag nem csak a magazin kedvéért készítették: eredetileg azt a célt szolgálják, hogy a brit gyártó tervezőrészlege azonnal mutathasson valamit, ha egy külső megrendelő egy ilyen pici elektromos jármű tervezésével bízná meg a Lotust.