A Volkswagen felfalja a Porschét

2009.07.20. 12:56

Német lapértesülések szerint a végéhez közeledik a Porsche vesszőfutása: az autógyártó üzletágért cserébe a Volkswagen kifizetheti a stuttgartiak gigantikus adósságának nagy részét.

Úgy néz ki, a Volkswagen nagyjából 8 milliárd eurót költ a Porsche felvásárlására, ami legalább részben fedezi a sportkocsigyártót birtokló Porsche Holding SE kb. 10 milliárd eurós adósságállományát. Első körben a Porsche autógyártó részlegének 49,9%-a kerülne a VW kezébe, de később, a második lépcsőben a teljes cég átkerülne a Wolfsburgiak tulajdonába. A sors különös fintora, hogy a Porsche Holding a válság előtt épp a Volkswagen felvásárlása miatt vett fel gigantikus hiteleket, és már a VW 51%-át megszerezte, de nyereség híján képtelen törleszteni a kölcsönöket.

Az elmúlt hetekben úgy tűnt, a Porsche igazgatósága nem a Volkswagen ajánlatát fogadja el, inkább a katari kormánynak adja el részvényei mintegy negyedét 20%-nyi VW részvényvásárlási opcióval együtt, kb. hétmilliárd euróért, de a legújabb információk szerint mégis inkább Wolfsburg ajánlata lehet a nyerő. A háttérben állítólag a Porsche-Piech klán belső harcai állnak: a VW és a Porsche egyesítésének gondolata Ferdinand Piechtől származik, míg a másik Porsche unoka, Wolfgang Porsche inkább a Porsche önállóságának megtartását tartaná helyesnek. Az ügyet ráadásul tovább bonyolítja, hogy egyes források szerint lényegében a Volkswagen is Katartól szerezné a Porschébe fektethető milliárdokat, csak azt nem tudni biztosan, hogy az arabok az óriási befektetésért milyen ellenszolgáltatást kaphatnak a német autógyártótól.

Ezeket a folyamatokat persze képtelenség kívülről átlátni, így várhatóan csak a csütörtöki rendkívüli igazgatótanácsi ülés után derülhet fény arra, hogy milyen megállapodásra jutnak a felek.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!