Egy Renault lesz a következő Smart?

2009.07.23. 11:42

Német lapértesülések szerint a Daimler ismét megpróbálkozik egy négyüléses Smart bemutatásával, annak ellenére, hogy a ForFour annak idején csúfos bukásnak bizonyult. A gyártást ismét egy külső cégre bíznák: ezúttal a Renault lehet a németek partnere.

four

Az előző négyüléses Smart, a ForFour gyakorlatilag egy alaposan átszabott Mitsubishi Colt volt, és ez a tény nagyban hozzájárult a bukásához. A Colt sem lett igazán népszerű Európában, és a használati értékéhez mérten drága Smart iránti kereslet is jóval kisebb volt, mint várták, így csak növelte a Daimler veszteségét, ahelyett, hogy profitot hozott volna. Stuttgartban azonban alaposan átgondolhatták a korábbi fiaskót, és úgy néz ki, ismét megpróbálkoznak egy nagyobb modell előállításával. Most alighanem egy önmagában is nagy sorozatban készülő modell lesz az alap, amelyre egy, a korábbinál sokkal sportosabb, fiatalosabb, háromajtós típus épülhet. A recept hasonló, mint amit a Ford alkalmazott az új Ka gyártásánál: a formatervet a Daimler készíti egy meglevő modell alapjaira - a pletykák szerint a Twingót, vagy annak utódját használják majd a Smart tervezői - a gyártást pedig teljes egészében a Renault-ra bízzák, és a műszaki tartalom is a franciáktól származik majd.

Az ötlet akár működhet is, hiszen a Twingo elég kicsi, hogy passzoljon a Smart arculatához, és határozottan sportos arányú, izgalmasabb formatervvel még népszerű is lehetne. A pletykák igazságtartalmát persze nehéz felmérni: egyelőre sem a Daimler, sem a Renault nem volt hajlandó kommentálni a híreket.