GM: közel az Epsilon

2001.07.09. 17:36

 
   
   

2002 első negyedévében két modellt is bemutatnak, amelyek a General Motors új, Epsilon padlólemezére épülnek: a Saab 9-3-ast, és az Opel Vectra utódát. A két modell, amelyekről egyre több kémfotó jelenik meg különféle újságokban, gyakorlatilag készen van, már csak a tesztelés utolsó szakasza, és a gyártás előkészítése folyik, bár néhány apróbb probléma miatt a Vectra-utód az eredetileg beharangozott menetrenddel szemben Frankfurtban várhatóan csak mint prototípus jelenik meg, a bemutatóra Genfig várni kell.

 
   
   

A platform-stratégiának köszönhetően a két autó műszakilag szinte azonos, ám ez kívülről aligha lesz észrevehető, mivel az összes látható alkatrészt külön fejlesztették az Opel és a Saab tervezői. A motorválasztékban már nagyobb összhang várható, a hírek szerint a GM 2, és 2,2 literes négyhengeresei, valamint a 2,6 illetve 3,2 literes V6-osok egyaránt megtalálhatók lesznek mindkét autóban, egyedül az 1,8 literes négyhengeres marad a Vectra "kiváltsága".

 
   
   

Az Epsilon padlólemez méretei egyébként nagyobbak, mit a korábbi Vectra-platform, ami jótékonyan befolyásolja az autók helykínálatát, emellett az Opel az eddigieknél sokkal jobb minőségű anyagokkal, és precízebb kidolgozással igyekszik újra a Volkswagen Passat vetélytársává tenni némiképp megtépázott hírnevű középkategóriás modelljét.