Dízel-elektromos hibridet mutat be a Smart

2001.08.24. 11:31

 
   
   

A DaimlerChrysler miniautós részlege "hyper" névre keresztelte hibrid hajtásláncát, amelyet a brit Zytek Engineering segítségével fejlesztettek ki. Az új egység a mérések szerint 13 %-os üzemanyag-megtakarítást eredményez, ami a szabvány dízelmotoros Smart kisautót alapul véve 100 kilométerenként kb. 2,5 literes fogyasztást jelent. Mindeközben a hyper rendszerrel felszerelt autó alig 80 g széndioxidot termel kilométerenként. Emellett a villanymotor segítségével jobban is gyorsul a Smart, álló helyzetből a 100 km/h-ig való gyorsuláshoz 17,8 másodpercre van szüksége, ez csaknem két másodperccel kevesebb, mint a sima dízeles változat hasonló adata. A számos jó tulajdonság ellenére még nem döntöttek az egység sorozatgyártásáról: a döntő szempont az ár lehet, túl drágán szinte biztos, hogy senki nem venné meg.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.