Daihatsu tanulmányok Tokióban

2001.10.20. 11:20

Három apró négykerekűt állít ki a kisautóiról ismert gyártó.

 
   
   

A Muse spártai, de célszerű kialakításával tűnik ki a Daihatsu kreációi közül. Az autó a megszokott receptet követi: apró, 660 köbcentis motor, négyszemélyes karosszéria és a legújabb csúcstechnika. A Muse viszonylag magas építésű jármű, hatalmas ablakfelületekkel, viszonylag tágas belsővel, magasra emelt ülésekkel és rövid orral. A ki- és beszállást derékszögben nyíló ajtók segítik. Az autót a stabilitás érdekében viszonylag nagy, 15 hüvelykes keréktárcsákkal és alacsonyprofilú gumikkal szerelték fel. Természetesen ebből az autóból sem hiányozhatnak a legújabb elektronikus funkciók: a mobiltelefon, a hírolvasó és e-mail kliens, valamint az összes funkciót egyetlen helyről vezérlő fedélzeti számítógép.

 
   
   

A kis cég második tervezete az FF Ultra Space. Ez a modell egy kis egyterű, amely szintén négy személy befogadására képes, de orr nélküli kialakításával és hátsó tolóajtajával egy kicsinyített furgonra emlékeztet. Az autó különlegessége a teljesen üvegezett tető, valamint a B oszlop hiánya. Ez utóbbinak köszönhetően gyakorlatilag az autó egyik oldala egyetlen hatalmas ajtó, amelyen át igen könnyen hozzá lehet férni a belül tárolt tárgyakhoz. Az autó belseje is tartogat meglepetéseket. Az első ülések megfordíthatóak, ilyenkor az egyik hátsó ülés alól előbukkanó kétoldalas LCD monitoron az összes utas egyszerre nézhet filmet, akár egy miniatűr moziban.

 
   
   

A harmadik érdekesség az U4B névre hallgat. Ez egy miniatűr kupé 660 köbcentis turbómotorral és négykerék-hajtással. Az autó formája leginkább olyan, mintha a VW új bogara volna lárva korában: a kerek lámpák és a különálló sárvédő ívek is stimmelnek, csak a kis méret és a fura, tojásszerű arányok árulják el, hogy itt valami másról van szó. Az autó különlegessége az öt darabból álló, összecsúsztatható üvegtető.