GM bemutatók Tokióban

2001.10.24. 12:19

Az amerikai óriás japán partnereivel közösen fejlesztett újdonságait mutatta be. A GM jelenleg három japán céggel működik együtt. Az Isuzu, a Suzuki és a Subaru modelljeiről ismert Fuji Heavy Ind. képviseli az amerikaiakat a Távol-Keleten. Tokióban mindhárom cég bemutatott egy-egy, a GM-el közösen fejlesztett modellt.

 
   
   

A legnagyobb jelentőségű talán az Isuzuval való együttműködés eredménye, a nemes egyszerűséggel csak "következő generációs kisteherautó" néven bemutatott jármű. Ez a pick-up a GM és az Isuzu együttes munkájának gyümölcse, és várhatóan számos változata jelenik majd meg a közeljövőben a GM különféle márkanevei alatt. Valószínűleg Európában az Opel típusaként fut majd. A tervezés mellett a gyártás is közös üzemekben folyik, a tervek szerint a járműből legalább évi 500.000 készül.

 
   
   

Suzuki Chevrolet Cruze néven a nálunk Suzuki Ignisként ismert autó átdolgozott változatát mutatták be, elsősorban az ázsiai piacokra szánnak, bár Holden néven Ausztráliában is forgalmazzák. Szintén a GM-el együtt fejlesztették ki a Suzuki Covie elektromos hajtású koncepcióautót, amelyhez üzemanyagcellás otthoni töltőberendezés is tartozik. Az utóbbi a GM fejlesztése, és a drága hálózati áram helyett földgázból fejleszt elektromos energiát a kisautó töltésére. Maga a jármű a Smarthoz hasonló elrendezésű, két felnőtt számára nyújt utazási lehetőséget, elsősorban városi környezetben.

 
   
   

A GM harmadik partnere, a Subaru egy átalakított Opel Zafirát állított ki. Ezt a modellt Traviq néven a Subaru forgalmazza Japánban, ám eddig alig változtattak az eredeti konstrukción. A Subaru-féle változat a japánok saját fejlesztésű állandó négykerék-hajtását kapta, amihez igényes, több lengőkaros hátsó futóművet párosítottak. Az autó egyelőre csak prototípus, de a nyilatkozatok szerint később a sorozatgyártás is lehetséges, sőt, hosszabb távon a legtöbb GM személyautóhoz a Subaru fejleszti majd a négykerék-hajtást.