Újra itt a gőzmotor

2002.01.02. 10:55

 
   
   

Egy Skoda Fabiában tesztelik az IAV új, külső égésű motorját. A kis motorfejlesztő cég hat év alatt, mintegy 54 millió dolláros költséggel fejlesztette ki az EZEE (Equal Zero Emission Engine) nevű háromhengeres egyliteres egységet. A fejlesztők szerint a motor nem csak kivételesen tiszta üzemű - könnyedén teljesíti a legszigorúbb kaliforniai kipufogógáz-tisztasági normákat - de nagy előnye, hogy minimális átalakítással szinte bármilyen üzemanyagot képes hasznosítani. A gyártási költségei sem haladják meg a hagyományos belsőégésű motoroknál megszokott szintet. A jelenlegi prototípus gázolajjal működik, és a tapasztalatok szerint az azonos teljesítményű dízelmotorokhoz hasonló fogyasztást produkál, valamivel nagyobb forgatónyomaték-leadás mellett. Az EZEE magas hatásfoka annak köszönhető, hogy a kazánban nem kevesebb, mint 900 fokra hevítik a vízgőzt. Az IAV mérnökei a hírek szerint dolgoznak egy kisebb méretű, kizárólag forgó alkatrészeket tartalmazó változaton is, amelyet hibrid megoldásokba szánnak. Az első sorozatgyártásra érett gőzmotor bemutatását nagyjából nyolc év múlva tervezik.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.