Bemutatkozik az új Mercedes CLK

2002.02.20. 10:43

 
   
   

A Genfi Autókiállításon tartják a megújult kupé modell világpremierjét. A Mercedes új közepes kétajtósa a közzétett fotók tanúsága szerint jól illeszkedik a gyártó többi modellje közé. Elegáns vonalai egyaránt emlékeztetnek a nagyobb CL-re, az új SL-re és a nemrég bemutatott E osztályra. Az összhatás kétségtelenül harmonikus, bár mintha hiányoznának az elődmodellre jellemző izgalmas, sportos részletek, a lendületes vonalú hátsó ablak, vagy a meredeken ívelt oldalvonal. A Mercedes formatervezői visszaterelték a típust eredeti szerepkörébe: a CLK az E-osztály kétajtós változata, se több, se kevesebb. A típus szemmel láthatóan nagyobb az elődmodellnél: 71 mm-el hosszabb, 18 mm-el szélesebb, és 42 mm-el magasabb, tengelytávja pedig 25 mm-el növekedett. Az autó karosszériája a Mercedes közlése szerint csaknem 40 %-kal merevebb, és a légellenállása is igen kedvező, az alaktényező értéke mindössze 0,28.

A CLK-t hétféle motorral készítik. Az alapváltozatokba két feltöltős kétliteres egység került, egy hagyományos szívócső-befecskendezéses, és egy teljesen új közvetlen befecskendezéses, amely a CGI megjelőlést kapta. Az előbbi változat 163 lóerős, és 8,6 literes vegyes fogyasztást produkál 100 km-en, míg az utóbbi kerek 170 lovas, és megelégszik 7,9 liter benzinnel. Érdekes módon a két kisebb hathengeres is 170 lóerős, a benzines 2,6 literes, a dízelüzemű pedig 2,7 literes hengerűrtartalmú. A legnagyobb V6-os már a következő teljesítmény-lépcsőt képviseli, 218 lóerőt teljesít. A csúcsváltozatokba az SL-ből már ismert V8-as motorok kerültek: a CLK 500-ba az ötliteres 306 lóerős kivitel, míg a CLK 55 AMG-be az 5,5 literes 367 lóerős AMG féle változat. Az előbbi 6, míg az utóbbi 5,2 másodperc alatt gyorsítja a CLK-t álló helyzetból 100 km/h-ra, a végsebességet pedig mindkét típusban 250 km/h-ra korlátozták.

 
   
   

A CLK nem csak karosszériáját tekintve, vagy motorikusan lett nagyvonalúbb, de az alapfelszereltsége is bővült: minden változatban megtalálható a függönylégzsák, a hátsó elektromos ablakemelő, az esőérzékelős ablaktörlő és az automatikus klímaberendezés, amely figyelembe veszi a levegő hőmérsékletét és páratartalmát is. Emellett több, a márkánál újdonságnak számító extrafelszerelés is megrendelhető az autóhoz, mint a követési távolságot tartó Distronic fantázianevű tempomat berendezés, a kulcsnélküli indítórendszer vagy a Linguatronic nevű hangvezérlő rendszer, amely lehetővé teszi a telefon és a rádió hangutasításokkal történő vezérlését.