Olcsóbb modellen dolgozik az Aston Martin

2002.02.25. 10:21

 
   
   

A brit sportkocsi-gyártó már teszteli az AM305 kódjelű modell prototípusát. A képeken látható jármű a fontosabb alkatrészek tesztelésére szolgál, karosszériája azonban még messze nem öltött végleges formát. A cég formatervezési főnöke, Henrik Fisker szerint az új autó csak a fontosabb márka-jellegzetességekben mutat majd rokonságot a jelenlegi modellekkel, inkább a klasszikus DB4 és DB5 formavilágát idézi majd az új típus.

 
   
   

Az viszont egyértelműen látszik a képekről, hogy a korábbi találgatásokkal ellentétben az AM305 is orrmotoros lesz. A pletykák szerint a típus 4,4 literes Jaguar eredetű V8-as motort kap, amely az Aston Martin motorházában kb. 400 lóerőt teljesít majd, így az autó méltó ellenfele lehet új Maserati GT-nak, vagy a Porsche 911 Carreráknak. A 2004 vége felé megjelenő típus árban is felveszi a versenyt a riválisokkal: az alapmodellt a becslések szerint 90-100.000 dollárnak megfelelő összegért kínálják majd.

 
   
   

Az Aston Martin nagy reményeket fűz az új típushoz: azt remélik, évente legalább 1500 autó készülhet a Land Rover gaydoni telephelyén felépített gyárban. Ez a mennyiség elsőre nem tűnik soknak, de jelenleg évente kb. 200 Vanquish és 1300 DB7-es készül, így az új típus megduplázhatja a cég eladásait.