Bertone Novanta tanulmány Genfben

2002.03.08. 10:55

 
   
   

Az olasz tervezőstúdió 90. születésnapjára készült a formabontó luxusautó. A Novanta - a név jelentése kilencven - vonalvezetésében felfedezhető számos hagyományos Bertone kézjegy: a meredeken emelkedő övvonal és az ék alakú oldalablakok az 1970-es évek korszakalkotó tanulmányautóit idézik, míg a sárvédőívek formája a cég későbbi munkáiról lehet ismerős. A Novanta szokatlanul közelíti meg a luxusautó-témát: a sarkokra kihelyezett kerekek és a rövid, de viszonylag magas orr- és farrész a valóságosnál sokkal kisebb belső teret sejtet. Az igazságra csak a jobboldalon elhelyezett hatalmas, "öngyilkos" rendszerű ajtók kinyitása után derül fény: a Novanta bőséges helyet kínál négy felnőtt számára.

 
   
   

Érdekes megoldás, hogy a baloldalon csak egy ajtó nyílik a vezető számára. A Novanta igazi különlegessége a kezelőszervekben van: a tervezők itt is alkalmazták a tavalyi Filo tanulmányban bemutatott "drive-by-wire" rendszert, azaz a kormány és a pedálok kizárólag elektronikus úton kapcsolódnak az autó szerkezeti részeihez. A modern vadászrepülőgépekről származó megoldás autókban alkalmazható változatát a svéd SKF segítségével fejlesztették ki. A rendszer egyik előnye, hogy a tervezők sokkal szabadabban bánhatnak az egyes kezelőszervek elhelyezésével, nem kötik a kezüket a mechanikus alkatrészek. A Novanta belsejében egyszerű, de látványos megoldásokkal találkozhatunk: az ülések közt futó narancssárga áttetsző panelen található a legtöbb kezelőszerv, ezeken keresztül irányítható az elmaradhatatlan navigációs rendszer, a beépített hi-fi berendezés és az autó mikroklímája is innen szabályozható.

 
   
   

A vezető a kormányban elhelyezhető Nokia Communicator telefon segítségével is irányíthatja az autó rendszereit, sőt, bizonyos személyes beállításait is a telefon memóriája raktározza. Az autó műszaki paramétereiről nem árultak el túl sokat, mindössze annyi biztos, hogy a 4,45 méter hosszú karosszéria mozgatásáról egy 3 literes 24 szelepes 200 lóerős V6-os benzinmotor gondoskodik.