Megszüntethető a Volvo-sugárzás

2002.03.26. 14:28

 
   
   

Körülbelül egy hónapja számoltunk be arról, hogy egy svéd magazin egészségre káros mértékű elektromágneses sugárzás kibocsátást állapított meg a Volvo egyes típusainál. A cég persze rögtön cáfolta a vádakat, majd később mégis beimerte, hogy esetleg lehet némi valóságalapjuk, és ígéretet tettek a hibák korrigálására. Úgy tűnik, most megszületett a beismerés és a megoldás.
A gyár közleménye szerint a probléma abból adódott, hogy a P2-es padlólemezre épülő autók akkumulátorát a csomagtartóban helyezték el. Az akksitól a motorig húzták a pozitív töltésű vezetéket, egy rövid földvezetéket pedig az akkumulátorhoz közeli csomagtartó-karosszéria kapcsolódásához kötöttek, ez okozta az elektromágneses sugárzást a pozitív kábel mentén, mely az utastér alatt húzódott. "Bár a sugárzás valóban magas a pozitív vezeték közelében, eloszlik, mire elérné az emberi testet vagy az utasok fejét"-mondta Hans Folkesson a Volvo elnökhelyettese.
A megoldás a földkábel cseréjében rejlik. Eltávolítják a korábbi rövid vezetéket, és egy hosszabbal helyettesítik, mely egészen a kocsi orráig a pozitív kábellel párhuzamosan fut majd. Az akkumulátor helyzetét nem tervezik megváltoztatni. A csere egyelőre csak Svédországban lehetséges, ára pedig nem csekély 225 euró. "Hivatalosan nem fogjuk hirdetni a lehetőséget, de aggódó vevőinknek elküldjük a javítószettet egy felszerelési útmutató kíséretében."-nyilatkozta Folkesson.
A svéd Chalmers Műszaki Egyetem professzora szerint, aki mellesleg a Volvo rangidős technikai tanácsadója is az autóban mért értékek nem rosszabbak, mintha az akkumulátor a motortérben, közel a lábhoz helyezkedne el. A BMW kutatási igazgatója szerint (mivel ők is a csomagtartóban helyezik el az akkumulátort) pedig nevetséges az autókat túlzott elektromágneses sugárzásuk miatt vádolni, mivel egy mezei hajszárító közelében is rosszabb értékek mérhetők.