Kémfotók a Fiat Seicento utódjáról

2002.05.06. 10:33

 
   
   

Vége a bizonytalanságnak: a Kispolszki ükunokája ötajtós lesz és épeszű, leginkább a Puntora emlékeztető vonások jellemzik majd. A képek alapján biztosra vehető, hogy az Ecobasic tanulmány elvetemült vonalait már el is felejtették a Fiat tervezői. Sőt, az új modell nem is egy miniatűr egyterű lesz, ahogy azt eddig gondoltuk, csak egy egyszerű kisautó. A hagyományoknak persze így is lőttek: kettő helyett négy utastérajtó kerül a 2003 végére várt kisautóra, ami a Fiat eddigi kisautói közt példátlan megoldás.

 
   
   

A jól álcázott apróság egyetlen biztosnak látszó részlete az ablakkeretek kerek íve, ami elég meglepő, ha a Punto éles vonalaira gondolunk, bár így nagyobb a valószínűsége, hogy a nyugati kisfiat-vásárlók zömét kitevő hölgyek száján kicsúszik majd a vásárlás biztos zálogaként ismert "jaj-de-édes" kezdetű mondat. Persze a teljes legömbölyítéstől praktikus okokból tartózkodtak a tervezők: az autó oldalfala szinte függőleges, ami tágas fejteret garantál a kisautóban utazóknak. A többi stíluselemet egyelőre az ismeretlenség homálya fedi, hála a Fiat fejlesztőközpont álcázófelelőseinek, akik láthatóan lelkiismeretes munkát végeztek.

 
   
   

A műszaki tartalomról csak pletykaszintű információk állnak a rendelkezésünkre, de az már biztosnak látszik, hogy a legkisebb modellbe egyliteres háromhengeres (Opel?) motor kerülhet, míg az erősebb változatot 1,2 literes négyhengeres (Fiat?) motorral szerelik fel. Valószínűleg lesz egy dízelmotoros változat is. Ebbe az Ecobasicben bemutatott egység 1,2 vagy 1,4 literes változata kerül, amely elsősorban takarékosságban igyekszik felvenni a versenyt a konkurenciával.