452 lóerő/tonna

2002.07.26. 15:26

 
   
   

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után már az európai kontinensen is egyre népszerűbbek az úgynevezett Track Day-ek, azaz azok a napok, amikor az egyébként csak közúti jogosítvánnyal rendelkező sofőrök engedéllyel csapathatják autóikat egyes versenypályákon.

 
   
   

Ennek elterjedése generálta azt a hullámot is, hogy manapság egyre több szuperkönnyű építésű, sok esetben motorkerékpár motorral hajtott kis sportkocsi kerül ki különböző műhelyekből. Ezek a járművek napi használatra általában alkalmatlanok, a versenypályán viszont pontosan azt tudják, amire szükség van: lendületes kigyorsításokat és szórakoztató farkcsóválást lehetővé tevő pörgős motorjaikkal gokartszerű vezetési élményt nyújtanak.

 
   
   

Az itteni képeken látható autó is ebből a fajtából való, a német Automotive Solutions GmbH által épített AS One ráadásul még jól is néz ki. A szériaautók közül a leginkább talán az Opel Spedsterre emlékeztető autót egy 1370 cm 3-es négyhengeres 235 lóerő teljesítményű motorkerékpár motor hajtja.

 
   
   

A kétüléses tömege mindössze 520 kg, így a 452 lóerő/tonnás fajlagos teljesítménynek hála, álló helyzetből 4 másodperc alatt éri el a 100 km/h-t. Végsebessége az előzetes információk szerint 240 km/h. A versenyélmény csúcsra járatása érdekében még F1 stílusú, kormánykerékről kapcsolható szekvenciális váltó és kiegészítő aerodinamikai csomag is rendelhető az AS One-hoz.