Megkerült a húszmilliomodik Ford

2002.07.29. 11:09

 
   
   

Épp jókor találtak rá az elveszett autóra, melyet máris sikerült restaurálni, a gyár jövőre esedékes 100. születésnapjára. A képen látható jubileumi autó egy Ford Model A Town Sedan, a Ford Motor Company húszmilliomodik autója.
Henry Ford és fia, Edsel a helyszínen voltak, mikor 71 évvel ezelőtt az autó legördült a gyártósorról. Pár nappal később az autó - már az oldalára időközben büszkén felfestett "20 milliomodik" jelzéssel - egy hirdetési kampányt vezetett, melyben egy 20 A-modellből álló konvoj szelte át az Egyesült Államokat.
Küldetése végén az A-modellt egy múzeumba szállították, pár másik, szintén mérföldkőnek számító autó társaságában, és amikor a múzeum leégett, mindenki azt gondolta, hogy az autó is a lángok martalékává vált.
Valójában nem így történt, valami csoda folytán az autó a 40-es években egy " magánszemélyhez került, aki állítólag a felső Michigan-i félszigetről érkezett". Ez után több mint negyven évet állt egy garázsban, mielőtt 2000-ben megtalálták volna.
A darab jelentős volta miatt a Ford vállalta, hogy a felújítás költségeit az utolsó csavarig állja, és ennek során, az az eltelt évek alatt felkent festékrétegek eltávolításakor előkerült az eredeti sorozatszám és az ajtóra festett húszmilliós felirat. Az autót eddig két veteránautós összejövetelen mutatták be.
Bár továbbra is magántulajdonban marad, a tulaj és a Ford közötti megállapodás szerint a Ford használhatja az autót a centenáriumi ünepségei során, és 2012-ig egyéb alkalmakra is igénybe veheti.