Az Audi fülelő csapata

2002.08.01. 11:50

 
   
   

Az Audi külön Zörgés Elleni Szakbizottsággal küzd a nyiszogások, kattogások, csikorgások és egyéb kellemetlen zajok ellen. A csapat az új modellek fejlesztése során folyamatosan gyűri az autókat, különféle útburkolatokon, hőmérsékleten és sebességeknél.
Feladatuk, hogy az új autókat megszabadítsák a kellemetlen zörejektől, melyek a hosszú távú használat során komoly kellemetlenséget okoznak a használóknak.
Eckhard Peithmann vezeti a csoportot, és saját bevallása szerint a munka gyakran csak igen lassan megy, és rendkívül kimerítő:
"Ehhez a munkához jó fülre és egy nagy adag türelemre van szükség. Rengeteg zörejt csak a sok századik újrahallgatáskor lehet lokalizálni. Iskolában vagy tanfolyamon ezt nem lehet megtanítani, és különösen próbára teheti az emberek tűréshatárát. Ez a munka nem való akárkinek."
Az egyes modellek zajtesztelése általában egy teljes évet vesz igénybe. Négy-hat hetes periódusonként a csapat a világ egy újabb távoli tájára költözik, ahol további extrém körülmények között elemzik a zajszintet. Az évek során még egy zörgésről és recsegésről szóló katalógust is írtak, amely a mérnököket segíti a zajmentes autó megtervezéshez.
A képen Eckhard Peithmann (bal oldalon) és kollégája Carsten Vorantz látható.