Ford Fiesta már 3 ajtóval is

2002.08.05. 11:05

 
   
   

Szeptemberben mutatkozik be a Ford kisautó legújabb változata. Az eddigi gyakorlattól eltérően az új Fiesta szériát apránként mutatja be a Ford, így az ötajtós kivitel és a Fusion egyterű után itt a harmadik karosszéria-változat, a sportosabb háromajtós. Az új karosszéria első ránézésre alig különbözik a jól ismert ötajtóstól, ám a két autót egymás mellé állítva feltűnnek az aránybéli különbségek: az új modell ívesebb tetővonalú, így hátul valamivel alacsonyabb, de szélesebb lett. Ezzel a térkínálat nem változott érezhetően, mindössze a csomagtér lett 16 literrel kisebb, bár az így adódó 268 liter még mindig jó átlagosnak számít a kisautók közt.

 
   
   

A megmaradt két oldalajtó 248 mm-rel hosszabb lett, így a Ford szerint a hátsó ülésekre sem sokkal kényelmetlenebb a beszállás, mint az ötajtós esetében. Ami a motorpalettát illeti, a várva várt sportos meglepetés egyelőre elmarad: az autót az ismerős 1,3, 1,4 és 1,6 literes 68, 80 és 100 lóerős benzinmotorokkal és a PSA-val közös 1,4 literes 68 lovas TDCi dízelmotorral szállítják, illetve egyes piacokon elérhető lesz a korábbi Fiestából szintén ismerős 1,25 literes 75 lóerős benzinmotor is. A háromajtós modell bevezetésével egy időben mutatkozik be a Fiestában a Durashift EST nevű kézzel is kapcsolható automataváltó és a menetstabilizáló program.

 
   
   

Az előbbi az 1,4 literes benzines és dízelmotorokkal, míg az utóbbi az 1,6 literes benzines és a TDCi motorral felszerelt változatokhoz lesz megrendelhető függetlenül az ajtók számától. A háromajtós Fiestát először a szeptember végén nyíló Párizsi Autószalonon láthatja élőben a közönség, a forgalmazás pedig az év vége felé indulhat.