Vérfrissítést kap a Mercedes CL

2002.08.08. 14:22

 
   
   

Az S osztállyal párhuzamosan a CL luxuskupét is modernizálják. Az átalakítás minimális arculati módosításokból és néhány új biztonsági és kényelmi felszerelés bevezetéséből áll, emellett az S osztály két új motorjával is megrendelhető lesz az óriási kupé.

 
   
   

Mindkét új motor 500 lóerős, de a CL 600-asba a Maybach legyengített biturbó V12-ese kerül, míg a CL55AMG-be egy jóval könnyebb és sportosabb karakterű 5,5 literes mechanikus feltöltéses V8-ast építenek. A két új motorral felszerelt változat menetteljesítményei is megegyeznek, mindkettő 4,8 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre és az elektronika 250 km/h-ban korlátozza végsebességüket. A harmadik motor, az ötliteres 306 lóerős V8-as változatlanul vészeli át a modellfrissítést.

A megújult CL az utcán az új lökhárítókról, az áttervezett, víztiszta üvegű első lámpatestekről, az átformált hátsó lámpaburákról és a kivilágított visszapillantó tükrökről ismerhető fel. Sokkal lényegesebb változtatások történtek a lemezek alatt: az autó megkapta az Active Body Control (ABC) nevű rendszert, amely gyakorlatilag egy fejlett aktív futóműrendszer: a lengéscsillapítók csillapításának folyamatos változtatásával csökkenti a karosszéria dőlését, és egyéb, az úttartást rontó mellékmozgásait, így növelve az autó stabilitását.

 
   
   

Emellett a CL is megkapta a Mercedes Pre-Safe nevű baleset-előrejelző rendszerét, amely még az ütközés előtt képes beindítani az autó biztonsági berendezéseit. Az autó belsejét is átdolgozták, ami leginkább a megváltozott középkonzolon vehető észre, itt helyezkedik ugyanis el a COMAND rendszer (Cockpit Management and Data System) nagyobb, színes kijelzője.