Gibbs Aquada: a leggyorsabb kétéltű

2003.09.04. 14:24

Mintha egy James Bond filmből lépett volna elő az új-zélandi-brit-amerikai sportkocsi. Egy új-zélandi befektető, Alan Gibbs álmodta meg hét éve a járművet, amely szárazon teljes értékű autóként működhet, és vízben is felveszi a versenyt egy hagyományos motorcsónakkal. A terven azóta 70 mérnök dolgozott, és most elkészült a jármű.

Az Aquada első pillantásra szokatlan formájú roadsternek tűnik, amelyben 175 lóerős V6-os motor dolgozik, ami szárazföldi üzemben a hátsó kerekeket hajtja. A jármű különleges képessége akkor bontakozik ki, ha folyó vagy tó kerül az útjába: ekkor a sofőr simán belehajthat a vízbe, majd egy gombot megnyomva megkezdheti az autó átalakítását. Ekkor az Aquada felhúzza a kerekeit a sárvédőkbe, a motor pedig a vízsugár-hajtóműveket kezdi hajtani. Az autó alja úgy van kialakítva, mint egy motorcsónak teste, így a jármű akár 50 km/h-s sebességgel is haladhat a vízen.

A bonyolult mechanizmus persze kompromisszumokat - nagy tömeget és az ideálistól eltérő futóművet jelent, így hiába a nagy teljesítmény, szárazföldön az autó végsebessége mindössze 160 km/h. Emellett a jármű befogadóképessége szenvedett csorbát: az Aquada három személyt és viszonylag kevés csomagot szállíthat. További sajátos megoldás, hogy a vezető középen foglal helyet, és a jármű sem oldalablakokkal, sem ajtókkal nem rendelkezik. Az időjárás viszontagságai ellen is mindössze egy kis ponyva védi meg az utasokat. Ráadásul egy ilyen különleges jármű nem is olcsó mulatság: az ára 75.000 angol font, azaz átszámítva csaknem 28 millió forint.

Ennek ellenére az alkotók igen optimisták: nem csak saját készítésű járművükből szeretnének évi több száz példányt értékesíteni, de arra is számítanak, hogy más cégek érdeklődnek majd a típus licencjogai iránt. Az Aquada ismereteink szerint az év vége felé lesz megvásárolható, ugyanis addigra készül el az első 100 darabos sorozat.