Új Kia egyterű tavaszra

2006.01.03. 10:16


Galéria - kattintson a képre

A Carnivalt váltja fel az új, hétszemélyes buszlimuzin, amelyet Dél-Koreában már forgalmaznak VQ néven. A régi Kia Carnival esetlenül nagydarab autó, épp ezért inkább Észak-Amerikában volt sikeres Sedona néven, ahol a nagy méret látszata soha nem baj. Az új változat sokkal határozottabb vonalvezetésű lett. Alig látszik rajta hogy mekkora, pedig a hossza 5,13 méter, és a tengelytávja is több mint 3 méter, ami még ebben a kategóriában is ritkaságnak számít. Az autó valóságos méreteiről sokat elárul, hogy Dél-Koreában, ahol az Európában megszokottnál kisebb helyet számolnak egy embernek, létezik kilenc személyes változata is.

A Carnival-utód a méreteinek megfelelő motorokat kapott. A benzinüzemű változatba a Hyundai modellekből már jól ismert 2,7 literes, ebben az esetben 175 lóerős V6-os kerül, míg a dízelautók kedvelőinek az elődből ismert 2,9 literes négyhengeres továbbfejlesztett, 183 lóerős változatát kínálja a Kia.


Galéria - kattintson a képre

A motorokhoz ötsebességes manuális vagy kézzel is kapcsolható automata váltó csatlakozhat. Az egyterűt a Kia számos új kényelmi felszereléssel látja el, így egyebek közt háromzónás klímaberendezéssel, kulcs nélküli indítórendszerrel és távirányítható hangrendszerrel is rendelhető lesz a típus. A bőséget persze meg kell fizetni. A nagyobb, kényelmesebb, erősebb és biztonságosabb típus előreláthatólag drágább lesz, mint az elődje, bár a pontos árakat így az európai bemutató előtt csaknem három hónappal még nem ismerjük.

A Kia Carnival utódját a Genfi Autókiállításon leplezik le, de a forgalmazás csak hónapokkal később indulhat be: a nyár vége előtt aligha kerülhetnek új tulajdonosaikhoz az első példányok.