Sebességi rekordra készül a traktorgyártó

2006.04.21. 12:09

A JCB a dízelmotoros világrekord megdöntésére pályázik. A brit traktor- és munkagép-gyártó a Bonneville sós síkságon, a sebességi rekorddöntések szokásos helyszínén próbálkozik, Dieselmax elnevezésű járművével.


Galéria - kattintson a képre

A hosszú, szivarforma szerkezet csak annyiban emlékeztet egy szokványos autóra, hogy ennek is négy kereke van és dugattyús motor hajtja, egyéb tekintetben inkább egy szárnyaitól megszabadított vadászrepülőt idéz a karcsú forma és a hátsó stabilizáló sík miatt. A 2,7 tonnás szerkezetben két, 4,4 literes, egyenként 750 lóerős turbódízel motor kapott helyet, ezek hajtják a jármű mind a négy kerekét. A Dieselmaxnak egy 1973-as rekordot kell megdöntenie, amelyet Virgil W. Snyder állított fel, elérve a 378 km/h-s sebességet, bár a JCB szakemberei azt remélik, autójuk képes lesz áttörni a 300 mérföld/órás (483 km/h) lélektani határt is.

Ha a rekordkísérlet sikerül, az persze nem csak az autónak lesz köszönhető, hanem a tapasztalt sofőrnek is: a JCB Andy Greent szerződtette a Dieselmax volánjához, aki Thrust SSC nevű sugárhajtóműves gépével már hangsebességnél gyorsabban is száguldott a Föld felszínén.