Összeolvad a két kínai MG-Rover-utód

2007.09.05. 14:35

Úgy néz ki, végül egy cég lesz az utolsó brit autógyártó típusainak két jogutódjából.

A Shanghai Automotive (SAIC), amely az egykori Rover modellek gyártási jogait szerezte meg, és Roewe 750E típusjelzéssel meg is kezdte a Rover 75-ös másolatainak gyártását, bekebelezi a Nanjing Autót az Angliából Kínába szállított eredeti Rover gyártósorokkal, és az MG márkanévvel együtt. Cserébe a Nanjing Auto jelenlegi tulajdonosa, a Yueljin Auto Group SAIC részvényeket kap.

Az üzlet mindkét fél számára előnyösnek tűnik. A SAIC-nak így nem kell egy azonos típusokat forgalmazó belső konkurenssel szembenéznie, valamint jelentős gyártókapacitáshoz jut, az MG márkanév megszerzésével pedig megnyílik az út a nyugat-európai és amerikai export felé. Ugyanakkor a Nanjing anyavállalata megszabadul a fejlesztési költségek terhétől, mégis részesülhet a régi MG-Rover típusok eladásából származó haszonból.

A két Rover-másolót eddig nemigen vették komolyan a nagy nemzetközi cégek, de az összeolvadással létrejövő vállalat akár jelentős piaci részesedést is szerezhet Kínában, sőt, abban sem akadályozza semmi, hogy később külső piacokon is megpróbáljon szembeszállni a nagy multinacionális cégekkel. Az MG márkanév még így, a brit gyártó összeomlása után is egész jól cseng mind Európában, mind Észak-Amerikában, és úgy tudjuk, a SAIC-nál új típusok bemutatását tervezik a nem is olyan távoli jövőben.