Galant-utód és törpesportkocsi a Mitsubishitől

2007.09.08. 10:15

A japán gyártó fejlesztői látszólag egy pillanatra sem pihennek: az októberi Tokyo Motor Show-n két tanulmányautót is lelepleznek.

Concept ZT néven lesz látható egy új nagykocsi a Lancer jellegzetes, agresszív vonásaival, de bő egy számmal nagyobb méretben. A Mitsubishi egyelőre az autó új műszaki megoldásaira helyezi a hangsúlyt, de nem lepődnénk meg rajta, ha a következő Galant pontosan így nézne ki. A nagy limuzin orrába a Mitsubishi új dízelmotor-generációjának második tagja került, egy 2,2 literes, 190 lóerős négyhengeres 400 Nm-es csúcsnyomatékkal. Ezzel a motorral, s a Concept cX-ben bemutatkozó 1,9 literessel a Mitsubishi összes nagyobb típusát dízelesítheti, ami elsősorban Európában segíthet versenyben maradni az öldöklő piaci versenyben.

A másik tanulmány egy apró villany-kupé, az i MIEV Sport. A fura kétszemélyes törpét három villanymotor hajtja: egy 47 kW teljesítményű és 180 Nm csúcsnyomatékú gép a hátsó kerekeket forgatja, míg elöl két 20 kW-os kerékagy-motort találunk, azaz összesen 120 lóerőnyi csúcsteljesítmény szabadítható fel padlógázas gyorsításkor. Ráadásul a vázszerkezet alumíniumból, a karosszéria műanyagból készült, az energiát pedig Li-ion akkumulátorok tárolják, így az i MIEV Sport villanyautónak egész könnyű – alighanem ennek köszönhető, hogy a csúcssebessége 180 km/h, és akár 200 kilométert is elmehet egyetlen töltéssel.