Átmenetileg a VW volt a legnagyobb értékű vállalat

2008.10.29. 09:25

Néhány órán át többet ért a Volkswagen csoport, mint az Exxon-Mobil olajtársaság, amikor tegnap a részvények jegyzésára egy rövid időre 1000 euró fölé kúszott.

A csúcsérték egész pontosan 1005,01 euró volt részvényenként, azaz ekkor a vállalat teljes értéke meghaladta a 296 milliárd eurót, ám az árfolyam hamar visszaesett 650 euróig. A részvényárfolyam ilyen mértékű növekedése azoknak a híreknek köszönhető, amelyek szerint a Porsche tovább folytatja a Volkswagen felvásárlását. A kedélyeket azonban hamar lehűtötték azok a nyilatkozatok, amelyekben a VW másik főrészvényese, Alsó-Szászország tartomány, valamint a német autóipari szakszervezetek vezetői is kifejtették, hogy ellenzik a Porsche térnyerését a Volkswagen csoporton belül.

A VW jórészt a Porschének köszönhetően azon autógyártók közé tartozik, amelyek az elmúlt évben értékesebbek lettek. Legtöbb riválisának részvényei folyamatosan veszítik az értéküket, a GM papírjai például soha nem látott mélyponton vannak, de a francia PSA csoport értéke is bő 25%-kal csökkent egy éven belül, és úgy néz ki, amíg az autóvásárlási kedv világméretű csökkenése nem áll meg, általánosságban ez a trend marad a jellemző az iparágban.