Megszűnhet a Saab, a Saturn és a Pontiac

2008.11.27. 12:51

Az amerikai kongresszus konkrét terveket kért a detroiti autógyártóktól azért a 25 milliárd dolláros tőkeinjekcióért, amelyet az iparágnak szán. A legújabb pletykák szerint a General Motors még egyes márkáit is hajlandó lenne feláldozni, ha így könnyebben hozzájuthatna a pénzhez, amellyel elkerülheti a csődöt.

A legújabb sajtóhírek szerint három márka, a Saab, a Saturn és a Pontiac megszüntetése merült fel: a GM számára az amerikai piacon akár mindhárom nélkülözhető volna, és kevesebb márkanévvel hosszabb távon komoly megtakarításokat érhetnének el. Ugyanakkor elemzők szerint ez az út komoly kockázatokat rejt, hiszen egy kereskedőhálózat leépítése vagyonokba kerül, és jelentős ellenállásba ütközhet, hiszen ezzel is több ezer ember munkahelye szűnik meg. Ugyanakkor így csökkenthető az egymással házon belül versengő típusok száma, visszafoghatóak a gyártási költségek, és újabb gyárakat lehet bezárni, így a GM számára hamar megtérülnének a költségek.

Az óriásvállalat korábban ragaszkodott összes márkanevéhez - csak a Hummertől próbálnak szabadulni, de azt sem megszüntetni, hanem eladni szeretnék -, lehetséges azonban, hogy a jelenlegi anyagi krízis és a kongresszusi nyomás megváltoztatja a cégvezetés álláspontját. A detroiti autógyárak december 5-én terjesztik a képviselők elé azokat a dokumentumokat, amelyben a megvalósításra váró költségcsökkentő intézkedéseket vázolják fel. Ezek alapján bírálja majd el a kongresszus, hogy juttat-e anyagi segítséget a három vállalatnak, és ha igen, mennyit és milyen formában. Így a jövő héten fény derül arra is, hogy mi lesz a General Motors veszélyeztetett márkáinak sorsa.