Hazaköltözik a Renault Clio II gyártása

2009.03.20. 13:51

A Renault a modellváltás óta Szlovéniában gyártotta a Clio második generációját , de most úgy néz ki, ismét Franciaországba viszik a gyártósort.

A francia autógyártó ezzel a korábban megszerzett, három milliárd eurós állami segéllyel járó feltételeket igyekszik teljesíteni, hiszen az autógyárak azzal a feltétellel kaptak pénzt a költségvetésből, hogy nem szüntetnek meg munkahelyeket az országban. A termelés csökkentésére persze szükség van, hiszen tavaly óta jelentősen csökkent a személyautók iránti kereslet Európában, így a francia munkahelyek megszűnését csak a külföldön működő gyártósorok áttelepítésével lehet megoldani. A szlovén Renault üzemben valószínűleg meg kell szüntetni néhány száz munkahelyet, de a gyár működése azért nem kerül veszélybe, hiszen továbbra is kizárólag itt készül a Twingo II összes változata.

Gyártásszervezési szempontból nem igazán előnyös az átköltöztetés, hiszen a Clio II és a jelenlegi Twingo azonos alapokra épül, így ésszerűbb volt egy helyen előállítani a két típust. Ráadásul Szlovéniéban valamivel olcsóbb a munkaerő is, de a Renault számára nyilván ezzel együtt is megéri a gyártás áthelyezése, ha ezzel biztosíthatja az állami források hozzáférhetőségét.

Az EU-ban több tagállam képviselői is protekcionizmussal vádolták a francia államot a segélycsomag feltételei miatt - különösen azok az államok tiltakoztak, ahol a francia autógyártók üzemeket működtetnek - de az unió versenyjogi biztosa végül nem emelt kifogást, bár figyelmeztette a francia államot, hogy kiemelt figyelmet fordít majd a terv végrehajtásának ellenőrzésére.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!