Megköthető a Chrysler-Fiat szövetség

2009.06.10. 14:50

A Legfelsőbb Bíróság is elutasította az elégedetlen kötvényeseket, így nincs több akadálya, hogy megalakuljon az új Chrysler a Fiat irányításával.

Korábban néhány hitelező keresete nyomán hivatalosan felfüggesztették az ügyletet, de némi vizsgálódás után úgy döntött a Legfelsőbb Bíróság, minden mehet tovább a maga útján. Az elégedetlen kötvényesek ugyanis csupán a teljes hitelállomány 8%-át képviselik, a többi hitelező pedig beleegyezett, hogy csupán a befektetése 29%-át kapja vissza, így a többség érdeke az, hogy létrejöjjön az új Chrysler. A fellebbezések gyors lezárása kifejezetten jól jött a Chryslernek, hiszen egyes becslések szerint most, hogy állnak a gyárak, akár napi 100 millió dollárra is rúghat a vállalat vesztesége, így nagyon gyorsan újra kell indítani a termelést. Erre a hírek szerint sor is kerül rövidesen, ahogy az új Chrysler megszervezésére is, amelyet a Fiat irányít, de - legalábbis eleinte - többségében a szakszervezetek, valamint a kanadai és az amerikai kormány birtokol.

A tervek szerint a Fiat június közepén átveszi a cég vezetését. A következő hónapokban hozzákezdenek a Chrysler átszervezéséhez, és elkezdik előkészíteni a terepet az új, takarékos személyautó-típusok, valamint kis fogyasztású motorok gyártásához. Ha minden jól megy, akár egy éven belül megkezdődhet a detroiti gyártó modellpalettájának megújítása, eleinte persze átcímkézett, helyben gyártott Fiatokkal, esetleg Alfa Romeókkal. Az egyelőre nem teljesen világos, hogy a Fiat mennyit vesz át a Chryslerből, illetve hogy mennyit szándékozik megtartani belőle: még olyan pletykákat is hallani, hogy az átszervezés során egyes márkákat meg is szüntethetnek.

Nem ad hitelt autóra a bank? Kell a pénz a házfelújításra, ezért mégis megtartja a tízéves Mondeót, de már köhög, és javítani kéne? Tavaly még büszke volt rá, de ma már soknak tűnik a Carina kilencliteres fogyasztása? Vagy egyszerűen csak jó és olcsó akkut keres? Olvasgassa a Válságblogot, amelyben mind több, a krízissel kapcsolatos megoldási ötlettel állunk elő. Kattintson ide, autózzon velünk benzinpárán, tartsa fenn verdáját hulladékpapír-áron!