Apokalipszist hoz az iskolakezdés? Mutatjuk, mire lehet számítani az utakon

2022.08.31. 14:14

Az iskolakezdéssel együtt újra beindul az élet a régi kerékvágásban, rengetegen térnek haza a nyaralásból, és mivel sokan viszik 8-ra vagy 9-re a gyermekeket, így csúcsidőkben a szokásosnál is nagyobb dugókra kell számítani. Összegyűjtöttük azokat a helyeket, ahol kiemelten nagy forgalom várható, és a lezárásokat, felújításokat is megkerestük.

A budai alsó rakpart felszabadult

A budapesti hidak közül a Lánchíd továbbra is le van zárva, itt 2021 nyarán kezdődtek el a munkálatok, és várhatóan 2023 júniusáig nem is lesz járható, a többi híd viszont szabad, ahogy az alsó rakpartok is. Sokáig volt lezárva a budai alsó rakpart déli szakasza, előbb felújítási munkálatok, később a Szent István nap programjai kapcsán, de iskolakezdésre ezek befejeződtek. Pesten a felső, Széchenyi rakparton van lezárás építkezés miatt, a Kossuth Lajos tér és a Markó utca közötti rövid szakaszt várhatóan szeptember 20-ig tartják lezárva.

Sávlezárások Buda főbb útjain

Félpályás lezárásra kell számítani a II. kerületben, a Szépvölgyi úton, a Selyemakác utca kereszteződésénél vízvezeték-javítás miatt, valamint a Pasaréti úton és a Gábor Áron utcában is útszűkületre vagy lezárásra, vezetékjavítás miatt. A Keleti Károly utcában, a Margit körút előtt egy sávon lehet haladni átépítés miatt szeptember első napjaiban. Hasonló probléma érinti a Krisztina körutat a Feszty Árpád utcánál a Krisztina tér felé tartó irányba, itt sávelhúzás várható.

A XI. kerületben a Balatoni úton útszűkületre kell számítani, a Menyecske utca után befelé egy rövid szakaszon gyalogátkelőhely létesítése miatt, de a Budafoki út sem lesz teljesen tiszta, befelé vezető oldal a Hauszmann Alajos utca és a Prielle Kornélia utca között irányonként egy sávon, a kifelé vezető oldalon fog haladni. Útszűkületre készüljünk a XXII. kerületi Nagytétényi úton kifelé a Kolozsvári utcánál, elektromos közműépítés miatt.

Pesten is van mire figyelni

A Károly körúton az Astoria felé, a Dohány utcánál kell sávlezárásra számítani szeptember közepéig, az Andrássy út szervizútját befelé, az Izabella utca után javítják, az Üllői úton szintén a belváros felé szüntetik meg a buszsávot a Szigony utca magasságában A XVIII. kerületi Iparvasút utcát pedig egyirányúsítják az Üllőitől a bevásárlóközpont behajtójáig csatornafelújítás miatt. Október közepéig számolhatunk útszűkülettel a kispesti Lehel utcában, az Üllői út és a Vak Bottyán utca közötti szakaszon, gázvezeték építése miatt.

Szintén útszűkület lesz Újpest-központnál, az Árpád úton mindkét irányban, új gyalogátkelőhely kialakítása miatt, az István utat pedig karbantartják a Munkásotthon utcánál és a Petőfi utcánál.

Véglegesen megváltozott forgalmi rend a XVI. kerületben

A Bekecs utcát és az Árpádföldi utat érinti a változás: egyirányúsították a Bekecs utcát a Monoki utcától az Ábra utcáig, valamint az Árpádföldi utat az Ábra utca felől a Monoki utca felé, itt nem érdemes megszokásból közlekedni.

Korlátozások az M3-as metró felújítása miatt

Aki metróval indulna útnak, az a Ferenciek tere és a Dózsa György út között nem számolhat a 3-as vonallal: a déli szakasz Kőbánya-Kispesttől a Kálvin térig közlekedik, a Nagyvárad téren viszont nem áll meg (ide állomáspótló buszt állítanak be), északon pedig a Göncz Árpád városközponttól (korábban Árpád híd) jár Újpest-központ végállomásig. A többi metró teljes vonalon, működő állomásokkal várja az utasokat.

Az autósok sem maradnak ki a metrófelújításból: buszsávot jelöltek ki a Váci úton a Göncz Árpád városközpont és a Lehel tér között. A Váci úton kifelé a Róbert Károly körút után, a felüljáró mellett csak egy sáv járható, ezért az Árpád híd felől a Váci út kifelé vezető oldalára kanyarodóknak csúcsidőben torlódásra kell számítani. Érdemes az Árpád hídról korábban, a Népfürdő utcánál lehajtani, és onnan a Dagály utca vagy a Vizafogó utca érintésével haladni Észak-Pest felé. A Váci út befelé vezető oldaláról a Róbert Károly körútnál nem lehet balra kanyarodni a felüljáró alatt. A Petneházy utcánál mindkét irányban jelzőlámpa szabályozza a haladást. A Váci úton a Dózsa György útnál mindkét irányban csak két sávban lehet közlekedni, de a külső sávokban jellemzően a metrópótló autóbuszok járnak, részükre elsőbbséget kell adni. Torlódásokra, hosszabb menetidőre kell készülni. Az erre autózóknak csúcsidőben érdemes más útvonalat választani - írja a BKK Info.

Változások a BKK járatain

Nagy gond itt szerencsére nincs, a metrófelújításon kívül csak apróságok érintik a tömegközlekedőket, olyanból viszont van bőven.

A 182A autóbusz forgalmi okok miatt egyáltalán nem közlekedik, helyette 182-es vagy 184-es buszokat lehet választani. A 7E autóbusz a Rákóczi út befelé vezető oldalán, az Akácfa utca után lévő Blaha Lujza tér megállóban nem áll meg, a 85-ös pedig a Fehér úti ipari park megállóban nem áll meg ezen túl. Kisebb terelésekkel közlekedik majd a 15-ös, a 16-os, a 29-es, a 115-ös, a 116-os, 131-es, a 144-es,a 231-es és a 277-es busz is, trolik közül pedig a 76-os, a 82 és a 82A.

Benzinkutak

Az egyre inkább kialakuló üzemanyaghiány miatt a kutakon is fennakadásokra kell számítani. Most is elég sok olyan töltőállomás van, ahol hatósági áras benzint vagy épp gázolajat nem tudnak adni, emiatt azokon a kutakon, ahol van üzemanyag, valószínűleg sorok is lesznek, érdemes lehet ma este megtankolni, vagy kihúzni a tankolást egy csendesebb időszakig, ha még csak félig van a tank az autóban.

Érdemes hamar útnak indulni, és navigációt használni

A nem várt lezárások miatt még reggel is érdemes megnézni az Útinformot, illetve BKK Info (közúti és tömegközlekedési) oldalait, amiket elég gyakran frissítenek, de összességében a legjobb tanács a türelem és a korai indulás lehet, számoljunk rá a szokott menetidőre legalább 10-15 percet. Érdemes lehet használni a Waze, vagy bármilyen más, online forgalmi adatokkal frissített navigációt, a sűrűbb forgalomban pedig folyamatosan figyelni: időben fékezzünk, hogy mögöttünk se kelljen senkinek satuznia, de időben induljunk is el, ha megindul a sor, mivel a forgalom perisztaltikus mozgása miatt lesznek igazán nagyok a dugók, nem feltétlenül csak a hatalmas autótömegtől. 

Akinek nem kell gyerekeket iskolába vinnie reggel, annak érdemes most megfontolni az alternatív közlekedési módokat, legyen szó kerékpárról, elektromos rollerről, robogóról, vagy épp tömegközlekedésről, sétáról.