Karácsonyi filmajánló: 5+1 film, ami nélkül nem születhet meg a kis Jézus

2022.12.25. 17:30

Az ünnepi pihenés elengedhetetlen része a kanapén kuckózással egybekötött esti filmnézés. Ha már unod Kevint, lépj a tettek mezejére, és nézd meg az alábbi kultikus autós filmek valamelyikét. Kétségkívül van közöttük többször nézős és egyszer nézős kategória is. Jó filmezést mindenkinek!

Rush – Hajsza a győzelemért

A Rush egyértelművé tette, hogy az autósportos filmeknek igenis helye van Hollywoodban. A felnövő generációk körében a Forma-1 nagyobb népszerűségnek örvend, mint eddig bármikor. Így nem volt kérdés, hogy James Hunt és Niki Lauda világbajnoki harcára épülő 2013-as szupermozi rekord nézőszámot produkált, és a nézettsége azóta is töretlen. A filmkritikusok sem tudták szétekézni a Rusht, aminek az értékelése a mai napig kiemelkedő – nem csak az autós filmek körében.

1976-ot csak a Forma-1 aranykoraként emlegetik, amikor a két legendás pilóta, James Hunt és Niki Laudi harcolt a világbajnoki címért. James Hunt egy igazi rocksztár alkat volt, a nők kedvence, a brit pilóta a bulikat és az alkoholt is jószívvel fogyasztotta. Niki Lauda ezzel szemben a becsületes, monogám és a végletekig lelkiismeretes karakter volt. A film Lauda Nürburgringen törént, szinte végzetes balesetét is vászonra viszi, és kellő őszinteséggel tárja a nézők elé a harmadfokú égési sérülések hosszú és gyötrelmes felépülési folyamatát.

Lauda alig hat héttel a balesete után ismét a volán mögé ült, hogy megszerezze a világbajnoki címet. A német pilóta jelmondata: Minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.”

A Rush igaz történetet dolgoz fel, és kegyetlen őszinteséggel tárja elénk a két karakter szemszögéből az 1976-os F1-es világbajnoki évet. A szereplőkiosztás Chris Hemsworth (James Hunt) és Daniel Brühl (Niki Lauda) személyében tökéletes választásnak bizonyult. A Hajsza a győzelemért egyértelműen a többször nézős kategóriát erősíti.


Ford v Ferrari – Az aszfalt királyai

Ismét egy hollywoodi szuperprodukció az autósport egyik meghatározó történetéről. A 2019-es film Matt Damon és Christian Bale főszereplésével igaz történetet dolgoz fel. Caroll Shelby (Damon) autótervező, Ken Miles (Bale) autóversenyző és a Ford egyértelmű célja, hogy az 1966-os Le Mans-i 24 órás versenyen bebizonyítsák, az olasz gárda, a Ferrari igenis legyőzhető. A csapat a fizika törvényeivel és saját démonaikkal száll szembe, hogy forradalmian új versenyautót építsen a Fordnak, amivel Enzo Ferrari autóit a versenypályán erőből gyűrhetik le és zsebelhetik be a ‘66-os bajnoki címet.

Az aszfalt királyai nem csak történetében, de rendezésében is szuperprodukciónak bizonyult, 2020-ban két Oscar-díjjal is megjutalmazták James Mangold alkotását. A legjobb hangvágás és a legjobb vágás díját is elhozta a film, a hangeffektekkel és a vágás dinamikájával tökéletesen átadja a film az autóversenyzés valódi élményét.


Baby Driver – Nyomd, Bébi, nyomd!

2017-ben rajtolt a Baby Driver, ezzel az utóbbi 20 év egyik ikonikus filmje is megérkezett. Írója és rendezője nem más, mint a Star Wars: Az utolsó Jedik társproducere Edgar Wright, a szereplők között pedig Hollywood nagyjai sorakoznak; Kevin Spacey, Ansel Elgort és Jamie Foxx.

A filmben Baby (Ansel Elgort) múltbéli hibájának köszönhetően egy alvilági üzletembernek kell dolgozzon. Baby vezetési képességeit és tehetségét kihasználva a bankrablók tökéletes eszköze lesz. Üldözéses akciófilm révén a két órás játékidő akár monotonná is válhatna, de Wright rendezésével megannyi zenei stílus tűnik fel, amihez a film egyes jelenetei kitűnően igazodnak. Ezzel az új koncepcióval lenyűgöző üldözéses jelenetek tárulnak elénk, rettentő jó színészi alakításokkal. A nyitójelenet főszereplője pedig egy piros színű, fekete felnis Subaru Impreza, ami a játékidő alatt többször is a középpontba kerül.


Tolvajtempó

A 2000-es évek klasszikusa, a Tolvajtempó megannyi hollywoodi szupersztárt sorakoztat fel, sőt a cselekményszála a mai napig a többször nézős kategóriába sorolja a Nicolas Cage és Angelina Jolie főszereplésével készült produkciót.

Memphis, az autótolvaj gyors, pontos, megbízható, aki nem ismer lehetetlent, de az előtte álló feladatról tudja, hogy életre-halálra megy. Ötven jól őrzött autót kell egy éjszaka alatt eltulajdonítania és biztos helyre vezetnie. Ez számára is lehetetlen küldetés lenne, ha nem a maffia állna az ügy mögött, és nem az öccse élete forogna kockán. Nicolas Cage pazarul játszik, a karaktere tökéletesen passzol a jelleméhez. Olyan nevek tűnnek fel mellette, mint Giovanni Ribisi, a végletekig laza, de kőkemény Angelina Jolie és a csendes és megbízható társ Will Patton... A csapat összeáll és felpörögnek az események. Az eszeveszett üldözések, árulások és hazugságok az évszázad egyik legsikeresebb autósfilmjévé teszik a Tolvajtempót.


Halálos iramban

A Halálos iramban filmsorozatot lehet utálni, de a végletekig rajongani is lehet érte, viszont tény, hogy megkerülhetetlen alkotása az autós filmtörténelemnek. Ez az amerikai produkció tette naggyá Vin Dieselt, Paul Walkert és Michelle Rodriguezt, de Jason Statham és Dwayne Johnson is sokat köszönhet a Halálos iramnak.

Minden Dominic Torettóval (Vin Diesel) és a Los Angeles utcáin zajló illegális autóversenyekkel kezdődött, ahol Brian (Paul Walker) az ikonikus zöld Eclipse-szel, újoncként hívta ki Domot. Akkor senki sem sejtette, hogy Brian egy álruhás zsaru, és a célja egy Torettóék körében mozgó tolvajbanda lekapcsolása. A főszereplők nem csak a filmben, de a való életben is jó barátságot ápolnak, Paul Walker pedig a halálos autóbalesetét követően is helyet kapott a sorozatban.

A Halálos iramban mára már kultikus akciófilm-sorozatnak mondható – kilenc résszel büszkélkedhet – , amit a Hobbs & Shaw című spinoffal is megfejeltek. Ráadásul a tizedik rész, a finálé is úton van, ami a Fast X néven fut majd 2023 tavaszától.

+1 Verdák

A Verdák c. animációs filmet senkinek sem kell bemutatni, ami nem csak gyermekek, de felnőttek számára is szórakoztató kikapcsolódás lehet az ünnepek alatt. A NASCAR-sorozatokra épülő animációs trilógia 2006-ban indult útnak, a film sikere a mai napig töretlen. Nem csoda, hiszen egy bizonyos John Lasseter rendezésével készült, aki olyan Disney produkciókat alkotott korábban, mint a Toy Story vagy az Egy bogár élete. Aki már kívülről fújja Villám McQueen elszólásait, annak a Verdák c. animációs sorozat lehet a következő lépés.

Kellemes filmnézést mindenkinek!