Vaddisznó? Inkább üssük el!

2010.04.25. 18:06

A német ADAC autóklub fáradhatatlanul kísérletezik az autósok biztonsága érdekében. Ezúttal arra keresték a választ, kikerülni vagy elütni jobb a vadat, ha felbukkan előttünk, és már nem tudunk megállni. A főszereplő egy 150 kilós koca és két 50 kilós malaca. Állatbarátok, nyugalom: csak élethű utánzatokat gázoltak a sárga mellényesek.

Wildsau Sau kommt 15

Németországban több mint 2500 baleset történik évente közvetlenül vadak miatt, 2008-ban ebből 27 halálos kimenetelű volt. Nem hiábavaló tehát az ADAC tesztje, amelyben három esetet játszottak végig.

Első nekifutásra egy ESP nélküli hármas Golffal megpróbálták 80 km/h sebességgel kikerülni a hirtelen felbukkanó vaddisznócsaládot. Sikerült is, de a gyors manőver következtében keresztbefordult az autó, és a szembejövő forgalmat jelző kék tömbnek ütközött. Mivel nagy sebességgel, ferdén oldalról találkozott a kísérleti jármű az ellenkező irányban közlekedővel, súlyos következményekkel lehet számolni.

Ezután segítségül hívták a modern technikát, és a második kísérletben egy elektronikus menetstabilizálóval felszerelt négyes Golffal szimulálták a kikerülést. Kevésbé csúszkált az ezüst színű autó, de az eredmény hasonló volt: frontális ütközés az ellenirányú forgalommal. Annyival jobb csak a helyzetünk, ha van ESP az autóban, hogy azonos körülmények között egyenesen ütköznénk a szembejövővel, ami javítja a túlélési esélyeinket a ferde becsapódáshoz képest.

Wildsau Crash 15

Harmadszorra már nem óvatoskodtak, tényleg összetörték az autót. A tapasztalt sofőrök sejtik, hogy éles helyzetben általában ez a legokosabb választás: teljes erővel fékezni, erősen fogni a kormányt, és elütni a vadat. A vaddisznó és malacai ugyan jelentős kárt okoznak az autóban, de az utasok épsége nem kerül veszélybe. Ellenben ha a kikerülési manőver mellett döntünk, könnyen fának, vagy egy szembejövő járműnek ütközhetünk, ami jóval nagyobb kockázattal jár.

Wildsau gecrashtes Auto 15

A legjobb tanács természetesen a körültekintő vezetés. Nem árt tudni, hogy hajnali 5 és 8, illetve 17 és 22 óra között mozognak a legtöbbet az állatok. Ilyenkor a tesztben kipróbált 80 km/h sebességet semmiképpen sem ajánlott túllépni olyan útszakaszokon, ahol tábla jelzi a vadveszélyt.