no

Egy kis gáz volt az autópályán

Katasztrófavédelmi gyakorlat az M31-esen

2010.11.18. 14:19

Katasztrófavédelmi gyakorlat nincs mindennap. Kétévente tartják, erre hívták meg a sajtót. Úgy tűnt, nem viccelnek. A helyszínre érkező mentők nem is tudták, hogy ez egy gyakorlat, a helikopter is így került oda. A végén pedig elszállított egy – valóban sérült – tűzoltót.

Nem is tudom, hogy miért volt ekkora sajtóhacacáré a gyakorlat körül. Talán azért, mert az M31-es autópályát az egyik irányban teljesen lezárták, és ha már ennyire komoly a dolog, biztos érdekli azt a rengeteg embert, akit érintett. Hozzáteszem, a pályazár ideje alatt az M3-as Gödöllőig ingyenes volt, az a 7-8 percnyi kerülő talán megért ennyit. Ja, és ezt minden egyes információs táblára kiírták az M0-s fölé, a szervezés tényleg alapos volt.

Az alapszituáció a következő: egy ammóniát szállító kamion és egy személyautó ütközik. A cseppfolyós ammónia szivárogni kezd, az összetört roncsban pedig sérültek vannak. Arra nem számítottam, hogy a karambolt tényleg eljátsszák élőben, mint nyáron a mozdony-Corsa randevút.

Az M31-esen persze nem az ütközés volt a lényeg, hanem ami utána következett. A tartálykocsi csupán megállt keresztben az autópályán, tőle pár méterre pedig egy Opel-roncsot helyeztek el. A tartálykocsi oldalán spaniferekkel rögzítettek egy fémlapnak látszó tárgyat – erről kiderült, hogy a szivárgást szimuláló vízsugár előállítása a feladata. A vizet egy közelben parkoló tűzoltóautó – errefelé inkább szernek hívják – szolgáltatta, egy jó hosszú csövön keresztül. A hosszú előkészületek után egyszer csak kezdetét veszi a katasztrófa. Valahogy még egy kis füstöt is produkálnak a tartálykocsi végénél, majd szivárgás indul!

Az ammónia nem túl barátságos anyag, pláne, ha belélegzi az ember, netán vízzel érintkezik, és beletapicskolunk, mértéktelen fogyasztása pedig nem tekinthető a hosszú élet titkának. Elég gyakran szállítják cseppfolyósítva, mivel kedvelt vegyipari alapanyag. Hogy mást ne mondjak, a műtrágyától a hajfestékig szükség van rá, és akkor még a hadianyaggyártásról nem is beszéltünk. Továbbá, főleg ipari hűtőberendezésekben, hűtőközegként is alkalmazzák. Hát ezért van olyan érzésem, hogy minden második katasztrófavédelmi gyakorlat során ammónia szivárog valahonnan. Főleg Pétfürdő környékén.

Nem mértem az időt, de a digitális fényképekből kibányászott adatok alapján egy-két percnél rövidebb idő alatt itt a rendőrség. Ketten vannak, odamennek a sérült járműhöz, majd észlelik, hogy itt gáz van, megnézik, mi a helyzet az autóban és elszaladnak. Azt is megtudják a kamion vezetőjétől, hogy ammóniáról van szó.

A gyors távozás nem megfutamodás volt, ilyenkor a mentőegységek informálása a fő cél. Időközben a riasztásra megérkezik egy mentőmotor is – pont a közelben járt. A rendőrök ezalatt lezárják az utat, és a mentőmotor sem mehet közel a helyszínhez – majd megérkezik a katasztrófavédelem első egysége. Ők légzőkészüléket viselnek, és gázanalizátorral járkálnak mindenfelé, miközben Darth Vader-hangon lélegeznek. Nem telik el öt-hat perc, és megjön a mentőautó is.

A mentőknél, mint kiderült, nem tudják, hogy gyakorlatról van szó, ezért a pont arra járó motoron kívül vagy négy járművet indítanak plusz egy mentőhelikoptert. A központban ugyan vannak beépített emberek, ők a járművek javát visszafordítják. Elvileg a helikoptert is, de úgy tűnik, a helikopter túl gyors: már a helyszínen van, amikor megtudják, hogy ez nem éles riasztás. Ha már itt vannak, maradnak, de a leszállás előtt körberepülik kétszer a helyszínt, hogy lássák, mi a helyzet. Például, ők jobban érzékelik a szélviszonyokat, noha a katasztrófavédelem is felállított egy szélmérőt. A helikopter is biztonságos távolságban száll le, mivel a mentőknek nincs vegyi védőfelszerelésük.

Az események tovább zajlanak, egyre több tűzoltó jármű és rendőrautó jelenik meg, szemből is lezárják az autópályát. A felsorakozott szerek környékén nagy a mozgolódás, de ők távol vannak ahhoz, hogy lássuk, mit csinálnak. Aztán egyszer megjelenik két, könnyű vegyvédelmi ruházatú, sárga ember. Ők egy úgynevezett vízpajzsot helyeznek el a sérült személyautó és a tartálykocsi közé, amely megvédi a mentőket az ammóniagáztól. A dolog egy nagyüzemi, tűzoltótömlőről üzemeltetett öntözőberendezésnek néz ki. Az is, csak nem a gyepet esőztetik vele.

Ez után lépnek színre a piros emberek, nehéz vegyvédelmi ruhában. A százhalombattai tűzoltóság kötelekébe tartoznak, nem véletlenül, hisz ott egy remek kőolajfinomító. Ők számolják fel a szivárgást, miközben a mentők végre a sérültekkel foglalkoznak. A dramaturgia szerint ekkor már kiderül, hogy az egyik sérült meghalt, de a másikat kezelésbe veszik, betakarják, infúziót kötnek be. Aztán megkezdődik a Kadett kabrióvá alakítása, azaz hidraulikus berendezéssel kinyitják az ajtókat, elvagdalják a tetőoszlopokat, majd a tető elülső részét simán hátrahajtják. A piros emberek közben végig a tartálykocsin ténykednek, mint valami eltévedt nehézbúvárok. A különbség annyi, hogy a tartálykocsiról sokkal nagyobbat lehet esni abban a ruhában, mint a tengerfenéken, látszik is a mozdulataikon az óvatosság.

A mentés következő fázisa a holttest és a sérült kiemelése. Előbbit az út szélén letakarták, utóbbit ráemelték a hordágyra és elvitték a mentőautóhoz. A sérültnek a mentőben stabilizálják az állapotát, majd kórházba szállítják. Ekkor tudatosult bennem, hogy nem bábuk, hanem valódi tűzoltók gubbasztottak a roncsban. Eddig a mese. A gyakorlat során ugyanis egy tűzoltó valóban megsérült, ha jól hallottam, vágási sérülést szenvedett – őt a mentőhelikopter szállította el, reméljük, nincs komoly baj.

Ezzel még nem ért véget a műsor, bár kevésbé látványos rész következett. A piros emberek befejezték a melót, majd feltűnt egy rendőr, aki – helyszínelt. Mivel személyi sérüléssel és halállal végződő baleset történt, ez szintén kötelező része a gyakorlatnak. Aztán még kármentesítés következik, roncselszállítás, takarítás, berendezések elpakolása, satöbbi.

Szavazzon!

A gyakorlatban egyébként semmi vicces vagy szórakoztató nem volt, sőt, még különösen pörgősnek sem tűnt. Nem volt dráma, ordibálás, mint a Vészhelyzetben, csupán kimért mozdulatok, tiszta meló, amit szemmel láthatóan senki sem hülyéskedett el a résztvevők közül. Embereket láttunk dolgozni. A különös odafigyelést az indokolja, hogy életekről van szó. Lehet, hogy naiv vagyok, de pont ilyennek képzelem a katasztrófavédelemmel foglalkozók életét, elvégre nincs mindennap katasztrófa. A fennmaradó napokon tehát gyakorolnak. Ez is egy ilyen nap volt.