Van ott még valaki Zsiguliéknál?

Az AVTOVAZ jelenlegi helyzete

2010.12.11. 08:06

2009-ben az orosz kormány a gyár megmentéséről döntött, de ennek a formája nem volt egyértelmű, az csak 2010-ben lett világos. A VAZ 2020-ig szóló üzleti tervének ismeretében az állam első körben kifizetett 25 milliárdot az akkorra 65 milliárd rubelre nőtt adósságból. Majd elindította a cég újrahasznosítási programját, aminek értelmében 2010 márciusától az Oroszországban gyártott, meghatározott típusokra egyszeri 50 ezer rubeles, vissza nem térítendő támogatást adtak. Ezt azok kaphattak, akiknek már legalább egy éve a tulajdonában volt valamilyen tíz évnél öregebb orosz gyártmányú autó.

Az orosz piacot ismerve az emberek kapva kaptak az alkalmon. Persze mindenki Ladát akart, mivel a kockákat még gyártották, az áruk pedig rendkívül kedvező volt, alig 200 ezer rubel. Ám ezekből hirtelen hiány lett. Pedig addigra valamivel még vonzóbbá is vált a típus: egyes, Szamarában bevezetendő, új elemeket először a 2106-os típusban próbáltak ki, emiatt az elmúlt években ezekből a kockákból rengetegféle készül. Erősített generátoros, új karburátoros, 8 és 16 szelepes, befecskendezős, automataváltós gépek mind előfordulnak.

A 2105 és 2107-es típusok is megkapták az Euro3-as besorolást lehetővé tevő befecskendezési rendszert, az elektromos ablakot, az új üléseket, sőt, metálfény is rendelhető lett. A gyár feléledt, és 2010-ben ontani kezdte a kockákat, ezek termelésének 75 százalékát tették ki. Az orosz kormány persze a modernebb típusok fellendülésében reménykedett, amilyen például a Volga Siber vagy az addigra leváltott 110-es modellcsalád utódja, a Lada Priora. Ezek azonban borsos áruk miatt nem annyira kelendők.

Stratégia 2020-ig az AVTOVAZ-nál

2010-ben 446 ezer autó eladását tervezik, ami a tavalyi év után egy másik történelmi minimum a gyár életében, a példányszámok még 1990-ben sem voltak ilyen szerények. A VAZ 9,9 milliárd rubelt kap év végéig segítségként, így a tervezett eladásokkal együtt képes lesz kijönni az eladósodásból. Ha minden jól megy, a 2011-es évet tiszta lappal kezdi majd.

2011-ben egy Kalina-alapú, kis költségvetésű szedánt, illetve egy ferdehátú modell gyártását tervezik megkezdeni, miközben magát a Kalinát leállítanák. Jövőre 31,9 milliárd fejlesztési támogatást kaphat a gyár, s az év végére a tervek szerint 117 milliárd rubel nyereséget könyvelhet el.

2012-re tervezik a B0 kódú, új autócsalád bemutatását, amely a Renault/Dacia Loganra épül. Ennek lesznek kisbusz, kombi és áruszállító változatai, utóbbiak a Dacia MPV és CDV alapjaira épülnének. Leállítanák a klasszikus kocka Ladák gyártását. Egységessé tennék a most még vegyesen orosz és francia beszállítóktól érkező, különböző alkatrészeket. Terv szerint 150 milliárd rubel lenne az éves bevétel, amivel már finanszírozni lehetne a kölcsön visszafizetésének első hullámát.

2013-ban ráncfelvarráson menne keresztül a Priora, ami elvileg minőségi javulást is hozna, ezenkívül befejeznék a gyár átstrukturálását is. Az éves bevételt 180 milliárd rubelre tervezik, és úgy számolnak, hogy addigra teljesen visszafizetik a kapott támogatást.

2014-ben új, ferdehátú típus jönne ki, aminek létezne terepjáró-változata is (B-Cross). Ez a B0-s kód alatt futó Logan alapjaira épülne. Még abban az évben befejeznék a Szamara gyártását. 190 milliárd rubelnyi nyereséget irányoznak elő, és ettől az évtől kezdve erősödésnek indulna a pénzügyi stabilitás is.

2015-ben megint új típus jönne ki, az már középméretű lenne. Üzleti terv: 210 milliárd rubel nyereség.

2016-ban teljesen megújulna a Priora is, egyben középméretű autóvá nőné ki magát. 266 milliárd rubel nyereség lenne az évben.

2017–2019-ig a teljes gyártási kapacitás kihasználásának elérése, további újabb típusok kidolgozása a cél. 2019-ben 328 milliárd nyereség és teljes finanszírozási szabadság a terv.

2020-ra elérnék az évi 1,2 milliós darabszámot (a hősidőben ez maximum 900 ezer volt). Ebből 1 millió 26 ezer Lada márkanév alatt futna. A gyár addigra tíz modellel rendelkezne hat szegmensben. Lenne egy megújult autó a Kalina alapjaira, a 4x4 (Niva) no meg a B0-s csoport. Exportra az 1,2 milliós termelés idején is mindössze 120 ezer autót terveznek. A Lada-szalonok számát 500-ra szeretnék növelni az országban, és a hitelre eladott autók mennyisége az összgyártás 70 százalékát tenné ki. Az AVTOVAZ addigra hatszor több autót szeretne eladni, mint a legrosszabb, 2009-es évben, amikor mindössze 298 ezer autó volt a forgalom. 2020-ra 330 milliárd rubeles évi nyereség az előirányzott.

A klasszikus Ladák gyártását 2010 márciusában az IZSAVTO-nál folytatták, amely szintén egy anyagi nehézségekkel küzdő vállalat. Jól jöhetett a megrendelés. Napjainkban indult újra a Lada 2104 készítése Izsevszkben, IZS néven. És a pickup-változat is újra gyártásba került.

Az elkövetkező két évben az angliai piacra szeretne visszatérni a Lada. Tizenhárom évvel ezelőtt teljesen kivonult innen, ahol pedig 1974-től 1997-ig volt jelen. A kezdeményezés a résztulajdonos franciák fejéből pattant ki. Nem lesz könnyű feladat, mert az angolok többsége ma már csak guruló konzervdoboznak tartja a Ladákat. A hetvenes években még egészen jó volt a kocsik híre, sorra jelentek meg dicsérő cikkek az 1200-asról és az 1500-asról, ám a nyolcvanas évekre odalett a renomé.

A franciák úgy érvelnek, hogy a Skoda is elavult szocialista márka volt, aztán a Volkswagen a hóna alá nyúlt, felvirágoztatta, és jelenleg már a szigetországi eladási listák élén van a márka. A Ladáknak már látják is a helyét: a koreai kocsik és a Skoda konkurensének szánják. Ezt a piacot természetesen már nem a régi típusokkal akarják visszaszerezni, hanem az elkövetkező, új, Renault-alapúakkal. Nagy reményeket fűznek a majdani kockákat leváltó modellcsaládhoz is, amely mindössze 250 ezer rubelbe (1,65 millió forint) kerülne, ezzel a piacon a legolcsóbb lehetne. Ezzel a modellel akarnak visszakerülni Európába is, bár a típust magas vámok alaposan megdrágíthatják majd. És lehet, hogy rövidesen a Renault-nak nagyobb szava lesz az AVTOVAZ irányításában, mint korábban, legalábbis vannak ilyen hírek.

Nagy-Britannián kívül Venezuelát is meg szeretné hódítani a gyár. Egy 2008-ban született megállapodás értelmében még idén elkezdenék egy 2000 autót előállító gyár építését. Érdemes lenne sietni, lassan vége az évnek… Abban a gyárban kizárólag a Kalinát gyártanák, amelynek a készítését épp jövőre akarja leállítani a VAZ – érdekes, nem? Ennek fényében nem tudni, mi lesz a VAZ jövőjével Venezuelában. Fentieken túl UAZ-típusok gyártását is tervezik a venezuelai üzemben, de e pletykán túl még semmilyen konkrétum nem került napvilágra.

A talpra állítási program novemberben ért volna véget, de olyan nagy még az érdeklődés, hogy mostanra a szovjet időket idéző autóváró-lista alakult ki. Végül is ez a program mentette meg a VAZ-t a teljes eladósodástól, ezért – bár a tervek szerint most leállították – jövőre folytatják majd a programot, igaz, a kockákat valószínűleg már kihagyják belőle.

Tanulmányautók

  • Lada Peter Turbo 2000-ből
  • Lada 2116 Sziluett 2005-ből
  • Lada C
  • LADA C Cross 2009-ből
  • Lada Revolution III 2009-ből
  • 2010 Jalta Rali győztese
  • Lada 2112
  • Kocka-utód Lada Granta