Buktuk a B125-kampányt

Csak 35 ezer aláírás jött össze

2011.03.04. 15:46

Nem jött össze ötvenezer. Összejött viszont 35, és már várjuk a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium válaszát, érdekli-e őket ennyi ember aláírása.

Kitaláltuk. Mármint nem csak úgy leültünk, hogy kéne egy népi kezdeményezést indítani azért, hogy a magyarság vezethessen a már meglévő B kategóriás jogosítványával 125 köbcentis robogót. Hanem írtunk egy cikket a témában, amibe raktunk egy szavazógépet. Nem egy népszerű dolog a téma, már maga a kérdés sem egyszerű – aki nem robogózik, annak mindig el kellett magyarázni, miről van szó. Szerencsére azonban szerkesztőségünk nem szorul olyasmikre, hogy népszerűen demagóg kérdésekkel hergelje a népet, ráadásul nekünk történetesen van A kategóriás jogosítványunk. De a népi igényt láttuk: az időközben B125 névre keresztelt akciót összesen majdnem 60 ezer olvasó támogatta, 11 ezer pedig ellenezte.

Demokratikus hagyományaink szellemében nem szoktunk olyan ötleteket erőltetni, melyeknek a mi szavazásainkon sincs meg a kétharmada, de ennek elég vastagon megvolt. Úgyhogy megírtuk az első aláírási ívet és hitelesíttettük az Országos Választási Bizottságnál. Majd megjelentettük róla az első cikket:

„A Totalcar tíz év működés után jutott el oda, hogy népi kezdeményezést indítson. A népi kezdeményezés annyiban más, mint a népszavazás, hogy kevesebb aláírás kell hozzá (ötvenezer), és semmire sem kötelezi a Parlamentet, csak mintegy jelzi a nép igényét valamire. És a szándékunk pontosan ennyi.”

Első körben azokkal állapodtunk meg az aláírásgyűjtésről, akik eleve érdekeltek a robogóeladásokban: Honda, Suzuki ésYamaha szalonokkal, a legkülönfélébb, márkafüggetlen robogókereskedésekkel, motorosboltokkal. Napról napra sokan csatlakoztak, mint aláírásgyűjtő hely vagy intézmény, érdemes is böngészni a végleges listában.

Szerettünk volna napi számlálót az aktuális állásról, mindig jó nézni valami ilyesmit, hogyan pörög. Hamar beláttuk, hogy semmi értelme, mert nem telefonálhatjuk körbe minden nap az összes aláírásgyűjtő helyet. Viszont mivel egyre többen jelentkeztek aláírásgyűjtőnek, beüzemeltünk egy gyűjtőhely-számlálót. Egyébként is elég szépen fejlődött a dolog. Aláírta a szimbolikus ívet Kumin Ferenc politológus. Csatlakozott a Trabant-Wartburg klub. Aztán egy pizzéria, majd a skodások, ladások, a fogászok, a kürtőskalácssütők, Magdi Mama Kiskonyhája és a Pocak Gyros Bár.

Meglepő fordulat volt, hiszen autókereskedő cégtől számítana az ember ilyenke a legkevésbé, de ötven Skoda kereskedésben is gyűjteni kezdték a B125-aláírásokat. Beszállt az ELTE diák önkormányzata, gyűjtött velünk a Motorrevü, és a Hegylakók, a Tesztmotor.hu, az Onroad.hu és a Motorinfo.hu motoros portálok. Végül beszállt a legnagyobb hal, a MOL is, így lett 400 aláíróhelyből közel 800. A benzinkutakon egyébként három hét alatt több mint ötezer aláírást gyűjtöttek össze, legközelebb talán előre szólunk a MOL-nak.

Mivel továbbra is az volt a leggyakoribb kérdés, hogy mi a fene ez, megírtuk a lényeget az Indexen népszerű Szájbarágó-formátumban is, de mindez csak az akció egyik oldala. A másik, hogy használjuk rendeltetésszerűen a demokratikus intézményeket, így zaklassa mindenki a saját parlamenti képviselőjét. Hiszen ha az országgyűlés elé kerül az előterjesztés, de a képviselők nem hallottak róla, nem megyünk az egésszel semmire. Szpemmeljük akár Orbán Viktort is, buzdítottuk olvasóinkat, és megkértük őket, hogy minél nagyobb számban keressék fel képviselőiket. Ebből mondjuk megint nem sültek ki feltétlenül pozitív dolgok, hiszen rengeteg képviselőről csak az derült ki, hogy hiába kap laptopot és csinálnak neki @parlament.hu-s emailcímet, vagy nem tudja, mi az az email, vagy egy másikat használ. Mi itt a szerkesztőségben is igyekeztünk elvégezni a házi feladatot. Jómagam kezdtem a saját, XIII. kerületi képviselőmmel, aki pont szabadságon volt, de ahogy megjött, biztosított minket támogatásáról. Csikós hiába próbált zuglói képviselője, a neves elszámoltató, Papcsák András közelébe keveredni,

Angéla viszont találkozhatott a kőbányai képviselővel, de az talányosan csak annyit ígért, néhány hét alatt kialakítja az álláspontját. Sebaj, legalább most már ő is hallott róla. Akárcsak a vidéki országgyűlési képviselők, akiket olvasóink vegzáltak nagy erőkkel.

El is szaladt a rendelkezésre álló két hónap. Ügyvezetőnk, Bende Tibor tegnap összenyalábolta a három ládányi ívet és elvitte az Országos Választási Bizottsághoz. Most már azt is tudta, hogy ha nem akarja feleslegesen bőszíteni igényes olvasóinkat, nem borzas hajjal, ellenben kékre beretválva jelenik meg a helyszínen. Az OVB illetékese átvette a papírokat, és adott egy elismervényt arról, hogy nem értük el a 40 ezer aláírást. Ami tény. Mi 34 959-et számoltunk, más pedig nem fogja már átszámolni. Közben még azért továbbra is jönnek az ívek – volt motoros cég, aki érdeklődött, mikor hozza át az aláírásokat, de azt kellett mondanunk, köszönjük, most már tartsa meg emlékbe. Mindegy is, nem ezen múlt, és nem ez volt a lényeg.

A lényeg, hogy egy kevés embert érintő, keveset érdeklő részletkérdés ügyében mozdult meg az ország, gyűjtött a kürtőskalácssütő, a fogászat és a horgászbolt, az olvasók meg a parlamenti képviselőiket szpemmelték - őrületes buli volt. Nekünk nagyon jól esett olvasóink aktivitása, reméljük, önök is élvezték a partit. Köszönjük, hogy velünk tartottak, mindenkit szeretettel várunk a következőre!

Egyetért? Vitatkozna vele? Véleményét elmondaná másoknak is?

Tegye meg a publikáció blogposztján!