Ülés nélkül meghal a gyerek

2011.11.23. 06:13

Amíg az ember csak a tesztbabát látja az ütközés-szimulátorban, nem igazán rázza meg, hogy lerepül a sapkája és előrebicsaklik a feje. Amikor viszont a saját gyerekét látja vérző fejjel a roncsok közt, lehet, hogy már késő. A gyerekülés életet menthet, de nem mindegy, hogyan helyezik el az autóban.

Sokkoló fényképet mutatott be Dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat vezető gyermekgyógyásza egy mai sajtótájékoztatón. Az OMSZ épülete előtt készült felvételen egy ismeretlen terepjáró részlete látható, talán egy hegyi doktor jár vele. Az autó tetején kék lámpa, az utastérben bébihordozó, amelyet a menetiránnyal szemben szíjaztak be a jobb első ülésbe, vélhetően azért, mert az autó vezetője így könnyebben tud kommunikálni vezetés közben a gyerekkel.

ea08

Csakhogy ha a terepjáró ütközne, a tizenhárom kilónál könnyebb gyerek már kis sebességnél is súlyos, vagy akár életveszélyes sérüléseket szenvedhetne, mutatott rá az aktív mentőorvosként dolgozó Dr. Krivácsy. Hozzátette: egy, a témában készített svéd vizsgálat szerint hat, gyerekhalállal végződő közlekedési balesetből hármat túlélhetett volna az áldozat, ha szülei a menetiránynak háttal rögzítik a gyerekülést az autóban. Ez persze függ az ülés felépítésétől is, ezért erre már a vásárlásnál figyelni kell.

ea16

A vizsgálatot végző szakemberek négy további esetet is vizsgáltak. Ezekben a balesetekben az elhunyt gyerekek a menetiránynak háttal ültek, de minden esetben valamilyen egyéb okból vesztették életüket. Az ok a gyerekek anatómiai különbségeiből adódik. Az OMSZ munkatársa rámutatott, hogy az ütközéssel járó balesetekben a négy évnél fiatalabb korosztály tagjai vannak a legnagyobb veszélyben. Nyakuk még nem elég erős, hogy sérülés nélkül elviselje a hirtelen lassulást, végtagjaik rövidebbek, testük és fejük pedig arányaiban nagyobb, mint a felnőtteké.

Dr. Krivácsy a GRSP (Global Road Safety Partnership) Magyarország mai, közlekedésbiztonsági sajtótájékoztatóján vett részt, ahol bemutatták a most induló, Első autósülés című kampányt. Az egy évig futó akcióval az autós bébi- és gyerekülések helyes használatára hívják majd fel a figyelmet, hiszen erre a biztonsági eszköz kötelezővé tétele után évekkel is nagy szükség van. A szintén mától elérhető elso.autosules.info weboldalon tizenhárom szintből álló on-line tananyagot találnak a látogatók. Ebből kiderül, hogy a szülők miként védhetik a velük autóban utazó gyerek életét, mely paraméterek alapján kell kiválasztani a megfelelő ülést, illetve mi a teendő, ha már megtörtént a baj, de a helyszínre még nem érkeztek meg a mentők.

Ez utóbbival kapcsolatban például megtudtuk, hogy sokszor jelentősen ront a balesetben megsérült gyerek túlélési esélyein, hogy a szülők pánikszerűen kikapják az ülésből. A gyerekorvos szerint sokszor még a mentősök is az üléssel együtt emelik ki a roncsból a gyerekeket, és csak alapos vizsgálat után emelik át a hordágyra. Ezért a szakember mindenkinek azt javasolja, ha a gyerek eszméletén van, megfelelően lélegzik, esetleg hangosan sír, illetve nincs uralhatatlan vérzése, hagyják az ülésben, amíg megérkezik a segítség.

ea09

A GRSP kampánycélból létrehozott weboldala egy évig lesz elérhető. A biztonságos autózással kapcsolatos tájékoztató akció keretében, jövő év elején gyerekülésbörzét is szerveznek, illetve gyerekülést nyerhetnek azok a szülők, akik a legjobban szerepelnek az oldalon futó kvízben.

Pausz Ferenc, a GRSP munkatársa szerint sok még a teendő, mert bár az utóbbi években egyre kevesebb gyerek vesztette életét, vagy sérült meg közlekedési balesetben, de a sérüléseket egyre nagyobb arányban szenvedik el utasként, vagyis a szülők harmada továbbra sem gondoskodik gyermeke biztonságáról az autózás előtt.

ea05

A GRSP mindent bevet a cél érdekében, még az ismert logisztikai céget, a Rabent is megnyerték a kampányhoz, ezért a sajtótájékoztató résztvevői meghallgatták azt is, hogy a cég már rég áttért a kétoldalas nyomtatásra, illetve, hogy dolgozói rendszeresen kapnak gyümölcsöt. Ha még ez sem segít, lehet, hogy maguk a gyerekek szúrják majd ki valahol az érdekükben nyomuló egyesületet, hiszen a Szezám utca két figurája adja az aráct a kampányhoz. A nevükre nem emlékszem, csak arra, hogy az egyik kék (Grover - a szerk).

Kapcsolódó blogposztunkban hozzászólhat!