2012.06.14. 06:28 Módosítva: 2012.06.14. 08:05

Vannak a hirdetéseknek visszatérő szófordulatai, melyekkel a nepperek próbálnak vágyat kelteni a leendő vásárlóban. Ezek a szófordulatok, leírások, jellemzések aztán, mint a divat, egyre több helyen megjelennek, majd elmúlnak, később nevetségesé is válnak. Ki ne emlékezne az öreg orvos házaspár autójára Svájcból a 90-es években? Volt, aki kicsit lemaradt, és tíz év múlva is így hirdette a visszatekert órás, csoffatag autóit, de már a legnaivabb vásárlók is nevettek rajta.

A veterán értékesítésnek is megvan a sajátos nyelvezete, nem árt tudni mit jelentenek bizonyos kifejezések. Kezdjük ezekkel:

Fellelt állapot: megtaláltam, vagy megvettem, de annyira szét van rohadva, hogy eszembe sincs belefogni, inkább rásózom egy balekra.

Törődést igényel: semmije nem jó, semmi nem működik rajta, ezek egy része nem is lesz soha jó. Megvetted, hát így jártál.

Kis ráfordítással OT vizsgára vihető: gondoljon egy nagyon nagy összegre. Szorozza meg hárommal, és ha ez rendelkezésére áll, akkor már csak egy mesterembert kell keresni, aki megcsinálja és levizsgáztatja. Soha nem lesz kész.

Nagyon jó felújítási alap: csak mazohistáknak ajánlom, illetve aki legalább két egymást követő héten nyert a lottón ötöst.

Különleges és ritka autó: a szomszédnak nem volt.

Egyedi modell: nincs hozzá alkatrész.

Csak növekszik az értéke: most nulla, száz év múlva talán egy lesz, de a vételi ár felét soha nem fogja megközelíteni sem.

Típustiszta: nem szerelt rá senki Zaporozsec lámpát, de azért Lada alkatrész van benne bőven.

Első tulajdonostól: nem kinyomozható, elveszett minden dokumentum, természetesen nepper árulja.

Erről a speciális területről navigáljunk az általános hirdetések felé. Itt már nem lehet nagyon ködölni, ehhez már mindenki ért, itt igazán ütős szövegek kellenek, hogy felfigyeljenek a hirdetésre. Hülyeségben itt sincs hiány:

Korának megfelelő állapot: nesze semmi, fogd meg jól. Szépnek véletlenül sem nevezhető, de egyszer láttam még csúnyábbat.

Garantált kilométer: nem lenyomozható, okosan óráztuk meg a haverral.

Nem mindenáron eladó: én is látom, hogy magától szétdől, kérem, ne alázzanak tovább.

Nem dohányzó: sok pénzt költöttem a belső takarításra, kozmetikára.

Hölgy tulajdonostól: kötelező odaírni, semmit nem jelent, esetleg egy szétgyalázott kuplungot.

Garázsban tartott: meglepő módon kívülről alig látszik rajta a rozsda.

Motorikusan kiváló: új akksival elindul.

Felújított motor: a szelepfedél tömítés majdnem új, vagy pasztázva van.

Jéghideg klíma: talán hidegebbet fúj, mint a külső hőmérséklet, de nem biztos.

A klíma működik, csak elengedte a gázt: persze mert hiányos vagy rossz. Ha csak ennyi lenne, mindenki feltöltené és úgy árulná.

Kihasználatlanság miatt eladó: mi már nem merjük használni, mert bármikor széteshet

A harmadik csoport a kedvencem. A nepper ki akarja magát emelni a tömegből, hangsúlyozva, hogy ő nem nepper, hanem tisztességes eladó, esetleg magánszemély.

Tesztpilóták kíméljenek: fele annyit tud az autó, mint kellene neki, de azt sem mindig.

Sógor, koma, főnök, haver mellőzzön: én is így beszélek, és a két dudás egy csárda nem kellemes.

Hol az alja, mennyi a vége kérdést mellőzzük: gyere el, és rádmelegítem.

Telefonban alkudozók kíméljenek: ha eljössz, rád sózom árában.

Csak komoly érdeklődők hívjanak: komolytanoknak, telefonban nevetgélőknek, stand up comedyseknek nem eladó, hiába fizetnek dupla annyit. Viccelődve ne fizessen senki.

Csak gyűjtőknek eladó: meg annak, aki kifizeti az árát, de ezt normális ember nem veszi meg.

Álmodozók, csodát várók kíméljenek: az autó annyira cudar állapotban van, hogy elájulsz, ha megnézed.

Nézzük akkor meg a hirdetést és az értelmezést. A képzeletbeli autó legyen egy képen jól kinéző youngtimer:

Egygazdás, nagyon különleges autó ritkaság eladó. Fellelt állapotban, azonban kis ráfordítással pár év múlva OT vizsgára vihető. Különleges és ritka modell, ennek már csak növekszik az értéke, külföldön sem olcsóbb. Garantált kilométerrel, motorikusan kiváló, idő hiányában nem tudok vele foglalkozni, nem szeretném, ha tönkremenne. Az autó 30 éves, álmodozók, csodát várók, új autót keresők kíméljenek!

Mit jelent ez a hirdetés? Pontosan ezt:

Korábbi tulajdonosai nem kinyomozhatók, de nagyon ritka autó, az alkatrészes haverom még nem is hallott ilyenről, nincs is hozzá semmi. Ahogy megnéztem, világossá vált, hogy nem fogok vele foglalkozni, mert nagyon odavan, de ha valaki mazochista milliomos, nagy energia és pénz árán OT vizsgáztathatja. A nevét nem tudtam pontosan leírni, így a kereső egyet sem talált a mobilén. A futásteljesítménye teljesen bizonytalan és ellenőrizhetetlen, állapotát tekintve bármikor szétdől álló helyzetben. Tudom, hogy egy igazi rom, nem kell, hogy elmondja ön is.

A Nepperszótár második részét itt találod:

Mielőtt bármilyen használt autót megvenne, kérdezze le kártörténetét a Totalcar kártörténeti adatbázisban.