A parádézás, az aztán megy

2012.06.16. 13:52

Vajon mit akarhat a tömeg a pályához vezető úton? Nem értem a csődületet, ahogy araszolunk befelé a pálya területére, amíg meg nem látom a felszálló gumifüstöt. Ezek bizony útonállók: a továbbhaladás ára egy kiadós burnout. Ha gumifüstölésre alkalmas jármű érkezik, nem engedik tovább a szalonspiccnél egy fokkal kapatosabb brigantik, amíg nem kapartat egyet.

Le Mans egy gigantikus fesztivál. Mellesleg van egy 24 órás verseny is, de aki komolyan gondolja, általában egy egész hétre érkezik, és jó ha észreveszi, amikor megkezdődik a cirkusz apropója. A nagy többség angolokból áll, akik hazájukban sem szégyellősek, de amikor elszabadulnak otthonról, nem spórolnak a sörrel. A villamoson, amely a városkából kivisz a pályához, egy kisebb csoport fejenként három kartont szállított a kempingükbe, nehogy a legrosszabbkor fogyjanak ki a tartalékok. A végállomáson meg egy csapat apácával futottunk össze, de kicsit gyanús volt, ahogy megérkeztek a bringáikon.

A hangulat egyébként a versenytől és a betétprogramoktól független. Óriáskeréktől katapultig mindent meg lehet találni a vidámparkban, de talán a kemping a legmozgalmasabb hely. Eleve bizarr látvány Panamerákat, Aston Martinokat, TVR-okat látni a sátrak mellett, de elnézve a mulatságos társaságot, nem zavarják őket a tábori körülmények.

A másik brancs a városban páváskodó fajta. Naphosszat krúzolnak a belvárosban a roadsterekkel, bámészkodók között lubickolva. Nekik csinálták valószínűleg a verseny előtti esti parádét, amikor a főtéren felvonul boldog-boldogtalan, aki szereti mutogatni magát és autóját. Az Excaliburral kezdődő korzót nem sokáig bírtam követni, el is eredt az eső, így inkább csak akkor mentem ki, amikor Henri Pescarolo tett egy kört egy Matra 530-ason álldogálva. Szívszorítóan megöregedett a vén betyár, akinél a mai napig nem indult el senki se többször Le Mans-ban.

Ezekben a percekben éppen a hetvenes években sikeres Matrák köröznek a pályán, a rajtig még két óra van hátra. Délelőtt a C csoportos autóknak rendeztek versenyt, amit olyan komolyan vettek, hogy össze is csuktak néhányat. Vagyis műsorból nincs hiány, valahogy ki lehet húzni a 24 órás rajtjáig. De a feszültség mindenkiben érezhetően kúszik felfelé, pedig a rajt még csak a kezdet.