A Ford harmadik birodalma

Go Further, a Ford összpályás letámadása (2012)

2012.09.12. 05:41

Transiték

Jöjjenek a haszonjárművek, lépdeljünk tovább, az új előadó hangját a Sennheiser 4-es csatornáján kapjuk a fejünkbe. Itt egy teljes, új prospektus hever háromdimenzióssá pumpálva a szemünk előtt. Transitok háromféle méretben: Connect, Custom és a nagy, kéttonnás fő modell, ami 46 most évnyi múltra tekint vissza.

A kicsire, az egy tonna alatti Connectre kell a legtöbbet várnunk, az csak 2013 végén érkezik majd a piacra. Nagyobb, főleg hosszabb, mint a mostani Connect, de még mindig személyautó-alapú, az olcsó baleseti kárjavítások érdekében kétrészes hátsó lámpák, háromrészes első ütközők. Személyautós műszerfal, személyautós gördülési és zajkomfort, kiváló úttartás – a Connect ígéretes.

Szinte már a cikk megjelenésekor kapható a Custom, a közepes méretű, egytonnás Transit. Ennél is sokat beszéltek úttartásról, komfortról, ezen túlmenően lesz benne automatikus start/stop funkció, kinyitható elválasztófal (ismerjük jól a PSA-tól) is. A kocsira ráadásul 12 évnyi korrózióvédelmi garancia jár majd.

De a két kisebb Transit jelentősége szinte szúnyognyi a kedvenchez, a nagyhoz képest. A korábbinál akár 115 milliméterrel is magasabb furgon a legnagyobb gyomrú kivitelben 15 köbméternyi cucc szállítására képes, s a különféle verziók általában 10 százalékkal nagyobb befogadóképességűek a korábbinál. Ez a háromféle magasságban és ötféle tengelytávval rendelhető Transit leváltja az ötven éve létező, amerikai E-sorozatot is, tehát igazi, globális modell lesz. A tengerentúlon kizárólag hátsókerékhajtással lesz kapható, ott a motorja 3,5 literes, V6-os benzines. Nálunk, Európában továbbra is lesz első- és hátsókerékhajtásos változatban, s itt 2,2 literes Duratorq TDCi-dízel hajtja majd, amelynek olajcsere-periódusát 50 ezer kilométerre tolták ki.

A bemutatón többször is hangsúlyozták, hogy a Transitot a nagy teherautók szabványai szerint méretezték, ezért az új, egységes Ford-maszkkal szerelt verziók minden korábbinál tartósabbak lesznek. Még egy újdonság: a rakományrögzítő hurkok összevissza helyezhetők lesznek a raktérben, és jó, hogy kérdezik – igen, már a falra is.

Ha már ott voltak a lemezelt Transitok, nem úsztuk meg az ablakos, felsőházi rokonok bemutatóját sem. Legalul a Tourneo Courier van, ötszemélyes utastérrel, a személyautókéhoz igazodó maszkkal – ezt csak drótkötélről lelógatva láttuk az előadáson, mert a workshopra már eltüntették. Féllel feljebb a Tourneo Connect a kicsi, Tourneo Custom a nagyobb kisbusz. A harmadik fajta, ferihegyi minibusz-mérettel, a kéttonnás Transit alapjára tett Tourneóval egyelőre nem találkoztunk.

A Tourneo Connect öt-, Grand Connectként hétszemélyes, újdonsága, hogy panorámatető is rendelhető hozzá, s hogy az ülései harminc különféle helyzetbe hozhatók, s laposra is hajtogathatók. Tiszta Espace, kár, hogy már van Galaxy és S-Max a kínálatban, mondhatni, szükség se lesz rájuk többé. Személyautós menetteljesítmények, rugózás, komfort, kipufogás. A gyáriak elmondása szerint. 2013-tól érkezik a kínálatba. A Tourneo Custom mindezt nagyobb beltérrel, tágabb csomagtartóval fejeli meg.

Ta-ta-ta-taaaaaam – a Mondeo!

Ezzel eljutottunk az egész, gigászi megaőrület csúcspontjához, az új Mondeóhoz. Ami gyönyörű darab, nem vitás. Jó irányban indultak megint a dolgok a Ford design-részlegén. A most kimúlófélben levő Mondeót sose tartottam ügyes formatervnek, az orra nem volt elég markáns, a buta, álmélkodó hátsó lámpákat pedig nem tudtam neki megbocsátani. Általában véve is akadt bajom a legutóbbi Fordok formatervével: a Kánál, az első Focusnál megjelent New Edge stílus meghökkentő volt ugyan, meg is osztotta a véleményeket, de jól érett, és szerintem pont azért, mert tiszta, egyszerű elemekkel operált. A később jövő Kinetic Design viszont többnyire túldíszített autókat eredményezett, sok-sok, gyakran öncélú lemezhajlítással. A nézegetni kitett Fiesta ST-n legalább négy, felesleges oldalsó törést számoltunk össze a kollégákkal, miközben éppen erről beszélgettünk.

De az új Mondeón kevesebb a vonal, ami maradt, az sokkal határozottabb. A kocsi arányai közel tökéletesek, az ötajtós annyira szép, hogy embléma nélkül el lehetne adni akár Jaguarnak is. Persze a kombi és a szedán sem rossz, ezek a Mazda 6-tal vetekednek a legszebb 2012-ben bemutatott középkategóriás limuzin címéért. Az új Mondeo négyajtós változata többszörös szerepet kap – egyrészt ez lesz az új világautó, másrészt ebből alakítják ki a hibrid verziót is.

Utóbbit ki is állították, de sajnos csak a hátsó ülésére lehetett beülni, az elsőre nem. Így esélyünk sem volt felpattintani a motorházfedelet, megnézni, milyen hajtáslánc lakik benne. Titokban befényképeztem a kocsi alá, hátha attól okosabb leszek, de minden erőlködésem gyümölcse csupán egy végtelen négyzetmétereken elnyúló burkolatokról készült, életlen fotó lett. Sebaj, mi azért sejtjük, mi lakik a pléh alatt – miután hosszasan kísérletezett egy saját hibrid rendszer megvalósításával, a Ford megmutatta a Toyotának a kész szisztémát. Abban aztán annyi volt a Toyota által levédetett szabadalom, hogy inkább megvették a japánoktól a licencjogot. De azért a Mondeo Hybrid tud majd érdekeset: egészen 100 km/h-ig használható lesz tisztán elektromos hajtással, tehát praktikusan az Árpád híd egyik végétől a másikig sem kapcsol majd be a benzinmotor.

Magáról a Mondeóról sokat beszéltek, de kevés tartalommal. Azt már tudjuk, hogy a hossza 4869, a szélessége 1858, a magassága 1476 milliméter lesz – utóbbi 35 milliméterrel kevesebb a korábbiénál, úgy, hogy a belső tér meghatározó méretei változatlanok maradhattak. Érdekes lesz az elhúzható, óriási panorámatető, a légzsákkal szerelt hátsó biztonsági öv, a teljesen LED-es működésű, adaptív kanyarfényszóró, a nyolccolos kijelző a fedélzeti számítógépen. A Ford a Microsofttal karöltve fejleszti a már említett, új, SYNC nevű infotainment rendszerét, ezért az új Mondeókban már WiFi-hotspot is kialakítható lesz.

Itt jött az órák óta tartó monstre-agyreszelés legfelfokozottabb izgalmi pontja. Mostanra megemésztettük, hogy a Volvo V80-as elmegy 1,6-os dízellel, de azt még erősen szokjuk, hogy az Opel Insignia 1,4-es, turbós benzinessel is készül. A Ford erre emelt tétet, azaz, a helyzet ismeretében, inkább csökkentett. Az új Mondeo ugyanis készül majd az egyliteres, háromhengeres Ecoboost-motor 125 lóerős kivitelével is. Papíron, nagyon elméletileg, ez szinte elég is, de ember – három vékonyka henger, egyetlen nyamvadt liter egy közel ötméteres dögbe... Nagyot változott a világ az elmúlt öt évben. Meglátják, rövidesen igazam lesz a 712i BMW-kről korábban lefestett víziómmal is...

Gondolom, az olvasók is sejtik, hogy az összesen nettó négyórásra sikerült szeánsz, amely a Ford teljes európai modellpalettájának frissítését, nem mellesleg az arculatváltás jó néhány foknyi eltérülését volt hivatott felvezetni, óriási kitöltetlen felületeket hagyott az információs térképen. Magyarán: borzasztó keveset tudtunk meg nagyon sok mindenről, de mindez legalább bazi sok pénzébe került a Fordnak.

Állítólag ezt így kell. Állítólag akkor kell nagy pénzeket beleborítani a bizniszbe, amikor döcögősen halad a szekér, utóbbi jelen esetben az európai gazdaságot jelenti. A többiek, akik aggódva takarékra teszik ilyenkor a rezsót, szívnak a végén, amikor újra eljön a Kánaán, és ott állnak majd egy elavult, környezetgyilkos, az új kor igényeit távolról sem teljesítő modellpalettával.

Lehet, hogy igaza van a Fordnak, hiszen a Volkswagen is ugyanerre a következtetésre jutott: az új Golf elővezetésekor olyan mértékű technológiai nyomasztásnak tette ki az újságírói agyakat, hogy azok az újságírók azóta is izzadtan, zihálva ébrednek a vonyító éjszaka sötétjében, amikor álmaik vetítővásznára beúszik a világ egyetlen, teljesen betonból készült, két és félmillió eurós présgépe, avagy a 950 fokon hengerelt, izzó B oszlopok látványa. Reméljük, igazuk van, reméljük, rövidesen itt lesz megint a Kánaán. Amiről, ahogy az előzőknél is történt, persze nem fogjuk tudni, hogy épp itt van, csak panaszkodunk majd megint, mint mindig.

De ha nem, akkor ez az óriási hadművelet csak részeredményeket szül, s ugyanúgy keressük majd azt a plusz eladott egymillió autót, mint a beígért ugyanennyi új munkahelyet a magyar álláspiacon. Félek, mindkettőhöz csoda kell majd, bár tudnék hinni az ilyenben. Hat év múlva beszélünk...