Burmai bolyongás: buddhisták és batárok

2012.12.25. 08:01

A „Jobbra tarts!” a főszabály a közlekedésben, miközben az autók 90 százaléka jobbkormányos? Ez az ország csakis Burma lehet, Ázsia sokáig elzárt, titokzatos gyöngyszeme, ahol kivénhedt pickupok araszolnak a dülöngélő ökröskordék között! Karácsonyi túránkon burmai utakon bolyongunk, különös járműveket veszünk szemügyre, és bekukkantunk a legszebb helyekre is.

Burma, (mai, hivatalos nevén Mianmar), ez a változatos történelmű és kultúrájú délkelet-ázsiai ország évtizedeken át el volt zárva a külvilágtól. A nyitás első biztató jele a turizmus lassú, fokozatos növekedése volt, majd pár évvel ezelőtt az 1962 óta uralkodó katonai junta megkezdte az óvatos gazdasági és politikai nyitást is. Ennek eredményei mára, ha nem is látványosak, de már kézzel foghatóak. A korábban betiltott ellenzéki párt a 2010-es országgyűlési választáson bejutott a parlamentbe, számos politikai foglyot szabadon engedtek, enyhült a diktatúra szorítása, fejlett országok mértékadó politikusai látogattak el az országba, és megjelentek a tőkeerős nemzetközi vállalatok.

Burma nyersanyagokban, termőföldben gazdag, és lakói szorgalmasak, ezért jó esély van arra, hogy fel fog zárkózni a térség vezető országaihoz. Mondjuk, hosszú az út, és lesz rajta kátyú is bőven, hiszen jelenleg Burma fejlettsége úgy aránylik például a thaiföldihez, mint mondjuk Grúziáé a németországihoz. Az infrastruktúrában, az üzleti életben, az életszínvonalban éppúgy érzékelhető ez a különbség, mint a közlekedésben. Ez utóbbi területen azonban már tetten érhetők a változások is: a lepusztult régi japán autók mellett megjelentek a legújabb modellek, eltöröltek néhány beszerzési és tulajdonlási korlátozást, a nagyobb centrumok környékén fejlesztik az úthálózatot. Úton voltunk Burmában – aki kíváncsi erre a távoli, és valóban egzotikus országra, tekintse meg képeinket.