Négyszáz hókotró van az utakon

2013.01.14. 12:20 Módosítva: 2013.01.14. 12:22

A Magyar Közút Zrt. munkatársai négyszáz géppel tisztítják az ország fő- és mellékútjait, de a közlekedés sok helyen így is lehetetlen. Azt javasolják, aki teheti, ne induljon útnak ebben az időben. A cég szóvivője, Pécsi Norbert Sándor szerint mindenhol lehet elakadt autókra és kamionokra számítani és néhány autós még most is téli gumi nélkül próbál közlekedni.

Több helyen lehet felemelt tolólappal közlekedő hókotrót látni. Miért?

A közútkezelő takarítási terve előre rögzíti az egyes hókotrók útvonalát. A gépeket a körzeti telephelyeken töltik fel szóróanyaggal, majd a végpontról indulva látnak munkához, amint elértek a célterületre. A tavaly év végén telepített távfelügyeleti rendszernek hála, egyetlen fontos útvonalat sem hagynak ki a síkosságmentesítésből, hiszen minden egyes autó helyzetét pontosan követni tudják a központból. Ha kell, utasításokat adnak a gépkezelőknek. Ha valaki száguldó hókotróval találkozik, bízhat abban, hogy hamarosan követi egy másik, amely elkezdi tisztítani az utat.

Az ország mely tájain nem javasolják, hogy útnak induljanak az autósok?

A Dunántúlon Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, továbbá Esztergom, Szentendre és Vác térségében valamint Nógrád és Heves megye területén változó intenzitással havazik. A látótávolság általában 200 méterre csökkent, de Keszthely környékén alig 100 méternyire lehet csak ellátni. Somogy megye északi felén és Veszprém megye nagy részén a havazást ónos eső váltotta fel, ónos eső esik Pest megye délkeleti területén Dabas, Monor, Cegléd, keletebbre pedig Gyomaendrőd környékén is. Az eddig lehullott hó vastagsága 15-20 centiméter, az úthálózat havas, hókásás, latyakos, csak lassan autózható. Az emelkedőkön elakadt kamionokra számítani kell. A télies útviszonyokra való tekintettel arra kérjük az autósokat, hogy fokozott figyelemmel és megfelelően megválasztott sebességgel vezessenek és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról Útinform szolgálatunknál a 06-1-336-2400-as telefonszámon.

A cég honlapja az átmeneti túlterhelés miatt jelenleg nem elérhető.

A főutak a Dunántúl déli részén és az Alföldön Pest megye kivételével nedvesek. A mellékutakon viszont Nógrád és Heves megyében, az északkeleti területeken továbbá Kiskunhalas, Szolnok, Jászberény és Orosháza környékén téli útviszonyok a jellemzők, sőt Gyomaendrőd és Berettyóújfalu tájékán jeges mellékutak a jellemzők.

Mit látnak most a távfelügyeleti rendszer monitorain a Közútkezelő munkatársai?

Gépeink folyamatos mozgásban vannak gyakorlatilag az ország teljes területén, mivel a Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Észak-Magyarországon folyamatosan havazik, a déli területeken pedig sok helyen észleltünk ónos esőt.

Jut elég munkagép a helyzet kezelésére?

Országosan összesen 750 bevethető saját munkaeszközünk van a téli időszakra, emellett bérelt gépeket is lehívhatunk azokra a területekre, ahol erre szükség van. Ezen túlmenően, ha kell gépeket csoportosítunk át a havazásban leginkább érintett területekre.

Milyen sorrendben tisztítják az utakat?

A 30 ezer kilométeres országos közúthálózaton az országos közutak kezelési szabályzatának megfelelően először a főutakon, főútvonalakon, forgalmasabb útszakaszokon, majd a mellékutakon végezzük el a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat.

Hány géppel takarítanak az országban jelenleg?

A reggeli órákban több mint 400 munkagéppel voltunk jelent az országos közutakon. Ennek ellenére az emelkedőkön sok helyen számíthatnak elakadt kamionokra a közlekedők, főleg a 74-es, 75-ös, 86-os és 10-es főúton. A keresztbefordult gépjárműveket a Katasztrófavédelem munkatársai szállíthatják el az útról, velük állunk folyamatos kapcsolatban.