2013.05.29. 13:13

Ha azt halljuk, hogy benzinkút, nem valószínű, hogy bárkinek is a biciklizés ugrik be, sőt a kettő között még összefüggést is nehéz találni. Talán egy kerékfújás juthat eszünkbe, vagy a megfelelő szelep hiányában csak egy kerékfújási kísérlet. Persze, míg az egyik oldalon a fosszilis üzemanyagok erőltetett értékesítése folyik, a másik oldalon az üzemanyagot nem igénylő, ingyenes közlekedés, a megtestesült környezetbarátság és az egészséges életmód áll. Jó, ez egy kicsit kisarkított nézet, de mindenki érzi, hogy nem fűződik érdeke a benzinkúthálózatoknak a kerékpáros kultúra erősítéséhez.

Éppen ezért volt meglepő lépés a MOL két éve indított Bringaprogramja. A benzinkúthálózat már régóta támogat különböző sportágakat, sportolókat, de itt nem az élsportról, hanem a kerékpározás, mint közlekedési eszköz támogatásáról van szó. Az országban összesen 125 Mol kúton várják a bicikliseket a bringabarát szolgáltatások. Hogy mik ezek? Persze van üzleti oldala a dolognak, alapvető biciklis eszközök, étel- és italárusítás, de ezeken kívül bringás pihenő, alapvető szerszámok, sőt van ahol bringamosó is van.

A hab a tortán mégsem ez, hanem a Bringakút. Szó sincs autókról, ide csak bicikliseket várnak. A Bringakút Budapesten, a belvárosban, a Deák téren van. Konkrétan a Gödörnél, bocsánat Akváriumnál. Május 17. óta működik, de az ünnepélyes megnyitót 24-én tartották, ahol az Intim Torna Illegál koncertezett, mert nekik kedvenc mindenük a biciklijük.

A Bringakút ingyenes szervizt és tanácsadást nyújt. Bárki odamehet minden nap, dél és éjfél között egészen októberig, ameddig a jó idő tart. A szervizkocsi egy kiszuperált Mercedes 811d, ez elé állítottak két állványt, amin a munka folyik. A munka ami, ami lehet fék- és váltóbeállítás, centrírozás, olajozás, általános szerviz, amiért egy bicikliboltban valószínűleg több Mátyás királyt is le kéne szurkolnunk. Akinek tökéletes állapotban van a biciklije, csak egyszerűen megfáradt a tekerésben ásványvízzel várják a kúton, mert tankolni így, vagy úgy, de mindenkinek kell.

Nem csak a fővárosi kerékpárosokra gondoltak a szervezők, talán az ország egyik legkedveltebb kerékpáros kiránduló útvonala mellett Tihanynál egy Bringamentő segít a bajbajutottakon. Emellett hasznos információ a fesztiválozóknak, hogy a legtöbb fesztiválon ingyenes kerékpárkölcsönzőt üzemeltet a MOL.