2013.08.11. 17:33

A Sziget kapcsán mindenki a fellépőkről, koncertekről, lerészegedésről, nagy találkozásokról, és különleges élményekről beszél, de ahhoz, hogy mindez létrejöhessen sok ember és gép munkájára van szükség. A Sziget jármű és munkagép körképe következik.

Alapvetően a fesztivál területére tilos járművel behajtani, a rendőr-, mentő-, és tűzoltóautókon kívül, csak pár kisbusz van bent, azokkal is vagy árut hordanak, vagy fellépőket szállítanak. A rendezők robogókon, és quadokon közlekednek. Ez így sokkal gyorsabb és praktikusabb. Sokszor még ezekkel sem könnyű az embertömegben előrébb jutni. Ha közelebbről megnézzük a vastag porréteg alatt lepattant már a festék, pár elemet már csak szigetelőszalag tart egyben.

A büfékbe és az éttermekbe teherautókkal szállítják a szükséges árut. Azok a gépek, amiket csak ritkán, vagy egyáltalán nem látnak a szórakozók, a fesztivál előtt és után teszik inkább a dolgukat. Nyegleóval meglátogattuk a műszaki bázist, ahol úthengerek, bobcatek és markolók vártak minket. Idén a sztár a Wacker Neuson 4001 volt. Ernő bácsi, a gépkezelő hosszasan dícsérte, hogy mennyire ügyes kis gép: kis helyen elfér és fordul, körbeforog a plató, ráadásul 4000 kilót bír. Nagy hasznát vették az árvíznél is. Volt egy autó is a munkagép állományban, egy régi Land Cruiser. Aggregátorokat, fénytornyokat vontatnak vele. Mivel pakolni nem igazán lehet bele a fesztivál ideje alatt nagyjából végig áll. A fesztivál területein leggyakrabban felbukkanó munkagép talán a locsoló ZIL. 1965-ös, és 2-3 óránként megy egy kört.

www.picasion.com

A szigetlakók egyébként nagyon szívesen felülnek bármilyen autó platójára, szállíthat akár mobil wc-t is. A tartálykocsik vezetői humoruknál voltak, szívesen locsolták a nagy hőségben az embereket, de főleg a lányokat. A robogókon, teherautókon és munkagépeken kívül volt néhány nagyon érdekes jármű is. Bár ezek inkább műalkotások voltak, de működtek. Egy színjáték részeként járták a Sziget útjait.

Voltak kereskedelmi célra átalakított munkagépek, magyarul volt bungee jumping, és gólya is. Utóbbi egy darura rögzített lap volt, amire hat ember tudott egyszerre fölfeküdni, és a magasból nézni a Szigetet. A legkreatívabban felhasznált munkagép egy kosaras emelő volt, amit asztali lámpának öltöztettek.

Összességében nagyon sok érdekes dolgot láttunk. Talán nem is gondolnánk, hogy milyen sok, és milyen sokféle gép kell egy fesztivál felépítéséhez, működtetéséhez és lebontásához, hogy aztán lehessen beszélgetni fellépőkről, koncertekről, lerészegedésről, nagy találkozásokról, és különleges élményekről.

Még több kép a galéirában!

Köszönjük Házikó!